Παρασκευή 18.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

1976-2016: 40 Χρόνια Δημοτική Χορωδία Τρικάλων

12.01.2016

Ο πολιτισμός είναι ίσως το κυριότερο μέσο έκφρασης της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι πολύ σημαντικό στην πόλη μας να υπάρχουν άξιοι φορείς πολιτισμού που αδιάκοπα συνεισφέρουν γι’ αυτή τη πολιτιστική ανάταση που τόσο ανάγκη έχουν οι άνθρωποι. Ένα τέτοιο σχήμα είναι η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων.

Η πάντα ενεργή Δημοτική Χορωδία Τρικάλων του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας-Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων αποχαιρέτησε τους τελευταίους μήνες του 2015 με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή της σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ.

Ωστόσο, καλωσορίζει το επετειακό 2016, καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 ολόκληρα χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας της! Αξίζει να αναφερθούν οι πλούσιες δραστηριότητες της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 και το βλέμμα της το οποίο πλέον είναι στραμμένο στο νέο έτος 2016, να γιορτάσει τα 40 χρόνια της!

10o Χορωδιακό Φεστιβάλ Περάματος, 21 Νοεμβρίου 2015

Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων μετά από πρόσκληση που έλαβε από τη Δημοτική Χορωδία Περάματος και τον μαέστρο Μ. Κοκκίνη, συμμετείχε στο 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Περάματος, στις 21 Νοεμβρίου 2015. Συμμετείχαν επίσης η Δημοτική Χορωδία Περάματος, η Χορωδία Διονύσου «Σεμέλη» και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αγ. Παρασκευής. Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων απέσπασε τις καλύτερες κριτικές ερμηνεύοντας ευρύ ρεπερτόριο που περιελάμβανε από Θεοδωράκη και Χατζιδάκι έως Δημοτικά και Νησιώτικα τραγούδια.

3η Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση Τρικάλων, 5 – 6 Δεκεμβρίου 2015

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του Μύλου των Ξωτικών, διοργάνωσαν την «3η Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση Τρικάλων», το Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 στον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα. Η πρόκληση ήταν για μία ακόμη φορά μεγάλη εξαιτίας της ιδιαίτερα απαιτητικής διοργάνωσης, ωστόσο το αποτέλεσμα επιβράβευσε τους περισσοτέρους. Το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές εκτελέσεις έργων παραδοσιακής, ελληνικής και ξένης μουσικής από 19 αξιόλογες χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίες ήταν οι παρακάτω:

 1. Παραδοσιακή Χορωδία Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης
  2. Ποντιακή Χορωδία Ποντιακού Συλλόγου Γουμένισσας Κιλκίς
  3. Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου Θεσσαλονίκης
  4. Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Ευρωπού
  5. Θασιακός Σύλλογος Προσφύγων Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης – Άγιος Ιωάννης
  6. Μορφωτικός Σύλλογος Κάρυανης
  7. Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης Μ.Ε.Κ.
  8. Χορωδία Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισσαίων
  9. Χορωδία Γυναικών Αμπελείων Δήμου Πέλλας
  10. Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας
  11. Χορωδία Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού
  12. Χορωδία Γυναικών Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Δήμου Σκύδρας
  13. Μικτή χορωδία Φιλοπρόοδου Επιμορφωτικού Συλλόγου (ΦΕΣ) Καλής Σκύδρας
  14. Φοίνιξ
  15. Δημοτική Χορωδία Τρικάλων
  16. Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές»
  17. Παιδική και Εφηβική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων
  18. Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Πολιτιστικού Συλλόγου Ντόπιων Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
  19. Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

‘Three senses… of music’, 13 Δεκεμβρίου 2015

Τη μία «αίσθηση» της μουσικής εκκληθεί να παρουσιάσει η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων, που δεν είναι παρά η κλασική Ευρωπαϊκή ‘a capella’ χορωδία στη συναυλία ‘Three senses… of music’ που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων στις 13 Δεκεμβρίου 2015. Ανταποκρινόμενη θετικά στο κάλεσμα του γυναικείου Φωνητικού Συνόλου “InDONNAtiόn”, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, το οποίο κάλυψε τη σύγχρονη μουσική, ειδικά διασκευασμένη χορωδιακά, και της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Χορωδίας Μουσικού Σχολείου Τρικάλων υπό τη διεύθυνση τη Φιλαρέτης Φροξυλιά να παρουσιάζει επίσης ένα χορωδιακό πρόγραμμα για νεανική χορωδία.

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων, 19 Δεκεμβρίου 2015

Μία ακόμη συναυλία επ’ ευκαιρία των άγιων ημερών των Χριστουγέννων αποτέλεσε η διοργάνωση της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών «Άγιος Βησσαρίων», το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015. Στην κατάμεστη αίθουσα της Ι.Μ. συμμετείχαν, εκτός από τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων, που ερμήνευσε τόσο παραδοσιακά όσο και χριστουγεννιάτικα τραγούδια δυτικής μουσικής, η Χορωδία Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Ιδιαίτερες οι παρουσίες τόσο του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, όσο και του π. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου.

1η Συνάντηση Χορωδιών Δήμου Σοφάδων, 20 Δεκεμβρίου 2015

Οι εμφανίσεις της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων συνεχίζονται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μετά την αποδοχή πρόσκλησης συμμετοχής στην 1η Συνάντηση Χορωδιών του Δήμου Σοφάδων. Για την ενδυνάμωση των μουσικών σχέσεων με τον γειτονικό νομό η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων συμμετείχε με ένα ρεπερτόριο εναλλαγών από κλασσικό σε ελληνικό παραδοσιακό πρόγραμμα. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης η Δημοτική Χορωδία Σοφάδων και η Μικτή Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Καρδίτσης «Ο Αρίων».

Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Δεκέμβριος 2015

Μία από τις τελευταίες συναυλίες της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων είθισται να είναι τα καθιερωμένα κάλαντα στη Μητρόπολη και στους άλλους φορείς της πόλης. Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων έψαλε τα κάλαντα για πρώτη φορά στον νέο Επίσκοπο και Μητροπολίτη της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, ενώ ευχήθηκε χορωδιακά για τη νέα χρονιά στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και στο «σπίτι» της, στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Για πρώτη φορά φέτος η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων έστειλε τις μουσικές τις ευχές για το νέο έτος, ραδιοφωνικά, ψάλλοντας τα κάλαντα για τους ακροατές του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση από το Τμήμα της ΕΡΤ Τρικάλων.

Έτσι, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων αποχαιρέτησε μουσικά το 2015! Παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες των τελευταίων χρόνων η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων αποτελεί ένα ενεργό τμήμα πολιτισμού της πόλης, υπό την αδιάκοπη και πολύτιμη καθοδήγηση της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα και τη ανιδιοτελή συμμετοχή των χορωδών. Η ιστορικότητα της δε είναι μεγάλη και η ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον για τη διαφύλαξη και συνέχιση ενός τόσο άξιου μουσικού σχήματος της πόλης των Τρικάλων που προάγει τον πολιτισμό επί 40 συναπτά έτη!

Χρόνια Πολλά Δημοτική Χορωδία Τρικάλων!