Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ψήφισμα οδύνης από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων

25.07.2018 /

Σε κλίμα οδύνης, περισυλλογής, με σοβαρότητα και αυτοκριτική, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων συζήτησαν για την εθνική τραγωδία με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Σε προ ημερησίας διάταξης θέμα που εισήγε προ συζήτηση η δημοτική αρχή, τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη ενεργούς συμπαράστασης στους πληγέντες της περιοχής του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε αυτές τις δύσκολες ώρες, στις οποίες η ζωή ξεπερνά κάθε φαντασία. Και τόνισε ότι «μέσα στη μαυρίλα και τη μεγάλη αυτή τραγωδία προκύπτει η επιθυμία τοπικής κοινωνίας να βοηθήσει». Ακολούθως αναφέρθηκε σε μια πρώτη γενική κατεύθυνση για τον τρόπο συγκέντρωσης των ειδών προς τους πληγέντες
Ο τ. Δήμαρχος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Χρ. Λάππας τόνισε με έμφαση: «Ούτε πόλεμος να ήταν! Αυτές είναι οι δυνατότητες μας ως χώρα να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε πως θα αποφύγουμε τη τέτοια καταστροφή; (…) Έχω έναν κόμπο. Μου είναι δύσκολο να εκφραστώ».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γ. Καΐκης επεσήμανε, εκτός από την έκφραση συλλυπητηρίων: «Χθες η Μάνδρα σήμερα η Ραφήνα αύριο κάτι άλλο» και τόνισε «Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα», επισημαίνοντας ότι χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη και συντονισμός.

Από τον συνδυασμό «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» ο κ. Χρ. Αυγέρος επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήρια και επεσήμανε τα από καιρό αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Ζήτησε, δε, από τον Δήμο, να αναλάβει ρόλο συντονιστή στα όσα είδη συγκεντρωθούν, για καλύτερη αξιοποίηση.

Ο κ. Δημ. Χατζηγάκης από τον συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι
«πληρώνουμε αμαρτίες και λάθη του παρελθόντος, αλλά και και παρανομίες». Επεσήμανε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για απόδοση ευθύνης, απευθύνοντας τα θερμά  συλλυπητήρια, ζητώντας «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπραΰνουμε τον πόνο»
Τοποθετήθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θεοδ. Σπανός (ζήτησε να δοθεί έμφαση στην Πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων), Ζήσης Γκουγκουστάμος  («Ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες»), Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη (« Δεν μας παραδειγμάτισε το 2007», ζητώντας τολμηρότητα σε αποφάσεις), Απ. Παππάς (μίλησε για την οργή της φύσης), Τάκης Παζαΐτης  («Ο πόνος σκεπάζει τα πάντα. Συμπάσχουμε με τους συνανθρώπους μας), Πούλιου («Να δοθούν  χρήματα για την πολιτική προστασία)

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε το κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα συνεδρίασης του Σώματος: «Δεν βγαίνουν τα λόγια σήμερα εύκολα».
Αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, για αντιπλημμυρική ή αντιπυρική προστασία, αλλά υπενθύμισε ότι υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με την Π.Υ. Τρικάλων τον περασμένο Μάιο σε θέματα πρόληψης. Στα ειδικότερα ζητήματα της προσφοράς ειδών, αφού καθορίστηκαν τα τυπικά, ο κ. Παπαστεργίου για άλλη μια φορά αναγνώρισε την προσφορά της τρικαλινής κοινωνίας και σε αυτήν την περίπτωση.
ΨΗΦΙΣΜΑ

Το γενικό ψήφισμα, που ομόφωνα εγκρίθηκε, ήταν το ακόλουθο:
«Ο Δήμος Τρικκαίων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την εθνική τραγωδία με τον θάνατο των δεκάδων συμπολιτών μας στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.
Απευθύνει  τα θερμότατα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θανόντων.
Η τραγωδία αυτή, οι νεκροί, οι τεράστιες καταστροφές στη φύση, η δημιουργία πυρόπληκτων και πληγέντων συνανθρώπων μας, εγείρει την ανάγκη ενεργούς συμπαράστασης.
Ο Δήμος Τρικκαίων από κοινού με όλους τους συναρμόδιους φορείς και αφού προηγηθεί η συγκεκριμενοποίηση των αναγκών, θα συνδράμει με τα μέσα, τους πόρους και τους τρόπους που διαθέτει.
Οι ευθύνες, όπου και όπως υπάρχουν και εκφράστηκαν, πρέπει να αποδοθούν αρμοδίως, από τα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας».

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, από τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

[fbcomments]