Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Υπερεκτιμημένο το οδοντικό νήμα

04.08.2016


Πάγια συμβουλή των οδοντιάτρων, ο καθημερινός καθαρισμός με οδοντικό νήμα. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται ότι η καλή αυτή συνήθεια μπορεί να μην είναι και τόσο αποτελεσματική.

Επί πολλές δεκαετίες η αμερικανική κυβέρνηση, και φυσικά οι οδοντίατροι, επέμεναν ότι είναι απαραίτητος «καθημερινός καθαρισμός των δοντιών με οδοντικό νήμα», προκειμένου να αποτραπεί η φθορά στα δόντια και στα ούλα και να διατηρηθεί η στοματική υγιεινή σε άριστη κατάσταση. Τελικά, όμως, αποδεικνύεται ότι το οδοντικό νήμα έχει υπερεκτιμηθεί. Οι τελευταίες οδηγίες προς τον αμερικανικό λαό, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Γεωργίας, Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων, δεν αναφέρουν καθόλου την ανάγκη καθαρισμού με οδοντικό νήμα.

Την εβδομάδα που πέρασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς ουδέποτε ελέγξαν την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού με οδοντικό νήμα, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να κάνουν τη σχετική σύσταση στους Αμερικανούς.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Αμερικανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας αναγνωρίζει ότι τα συγκεντρωθέντα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του οδοντικού νήματος δεν επαρκούν, επειδή στις έρευνες «δεν συμμετείχαν αρκετοί εθελοντές, προκειμένου να εξετασθεί η υγεία των ούλων τους για μακρά χρονικά διαστήματα».

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των πολιτών, που κυριευμένοι από τις τύψεις, προσπαθούν να καθαρίζουν τα δόντια τους με οδοντικό νήμα καθημερινά, χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα. Οι ειδικοί, ωστόσο, σήμερα αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα ήταν κοινό μυστικό ότι ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα δεν έδειχνε να αποτρέπει τη δημιουργία οπών στα δόντια ή την περιοδοντική νόσο.

Η νέα αξιολόγηση 12 κλινικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο The Cochrane Database of Systematic Reviews, το 2011 διαπιστώνει την ύπαρξη «πολύ αδύναμων στοιχείων», σύμφωνα με τα οποία ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα αποτρέπει τον σχηματισμό πλάκας μετά από έναν έως τρεις μήνες. Οι ερευνητές, πάντως, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα του οδοντικού νήματος σε συνδυασμό με το πλύσιμο στην αποτροπή της δημιουργίας οπών στα δόντια.

«Προκαλεί πραγματική έκπληξη ότι υπάρχουν δύο πολύ διαδεδομένες συνήθειες, το πλύσιμο των δοντιών και ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα, που όλοι πιστεύουν ότι βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και όμως δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικές», επισημαίνει ο Φίλιπ Χιουτζόελ, καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα «είναι βασικό μέρος της φροντίδας των δοντιών και των ούλων». Πέρυσι ο δρ Εντμόντ Χιούλετ, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας και καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είχε δηλώσει ότι ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα και το πλύσιμο των δοντιών απομακρύνουν τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στην οδοντική πλάκα και έτσι είναι επωφελείς συνήθειες. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο δεν αποτρέπει τη φθορά των δοντιών, ενώ δεν έχουν αποδεχθεί τα καλά του καθαρισμού με οδοντικό νήμα.

Για κάθε ενδιαφερόμενο, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία, όχι ιδιαιτέρως ισχυρά, ότι ο καθαρισμός με νήμα περιορίζει την ουλίτιδα. Οπως φαίνεται από τις μελέτες, τα ούλα αυτών που βουρτσίζουν τα δόντια τους και τα καθαρίζουν με οδοντικό νήμα ματώνουν σπανιότερα από αυτά των ανθρώπων που απλώς βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]