Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Υπεγράφη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό

24.12.2017

Υπεγράφη την Παρασκευή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό. Οι υπογράφοντες ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Το σχέδιο εισηγήθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Στο προς έγκριση σχέδιο αποτυπώνεται η ολοκλήρωση ενός κρίσιμου βήματος  για την υλοποίηση του έργου, ενώ τώρα τη σκυτάλη παίρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έπεται συνέχεια.

«Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Το Προεδρικό Διάταγμα οδηγείται στο ΣτΕ, εντός του 2017, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο», σχολιάσε στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που ουσιαστικά πολεοδομεί την περιοχή, δεν μεταβάλει τα προτεινόμενα από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του επενδυτή ύψη των εμβληματικών κτιρίων, που παραμένουν έως και τα 200 μέτρα, ούτε θέτει άλλους όρους που να ανατρέπουν ουσιωδώς το επιχειρηματικό και πολεοδομικό σχέδιο του επενδυτή. Ταυτίζεται πρακτικά με τους σχεδιασμούς του επενδυτή εξαιρουμένης της γνωστής κήρυξης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκτασης των 300 στρεμμάτων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όμως δεδομένης της όλης αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί, και ειδικά μετά και τις σχετικές αποφάσεις και συστάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε δημόσιο και επενδυτής να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας για τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ζητήματα που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και επενδυτή. Η επικαιροποίηση αυτή θα γίνει μετά την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενέργεια που έχει ενταχθεί και στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Μνημονιακά προαπαιτούμενα όμως με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έχουν καταστεί και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες του δημοσίου για το Ελληνικό. Μεταξύ των σοβαρότερων είναι και η προκήρυξη διαγωνισμού από το υπουργείο οικονομικών για την αδειοδότηση καζίνο. Επίσης το δημόσιο οφείλει να εκκενώσει την έκταση από τους φορείς που την καταλαμβάνουν με δυσκολότερη αυτήν της μεταφοράς του μεγάλου αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές και βάση του οποίου επιχειρείται να κλείσει η τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση, προβλέπει το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης και την μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού στο υπό την Lamda Development επενδυτικό σχήμα έως τα μέσα του 2018. Όμως για να γίνει αυτό προαπαιτείται επιπλέον και μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για τις οικοδομικές και άλλες εργασίες.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]