Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το πρώτο πακέτο «κόκκινων» δανείων θα πωληθεί σε funds το φθινόπωρο

14.08.2016

Το πρώτο πακέτο πώλησης «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων αναμένεται το φθινόπωρο από συστημική τράπεζα, ανοίγοντας και επισήμως την αυλαία της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου δανείων ιδιωτών σε funds. Πρόκειται για δάνεια που παραμένουν σε καθυστέρηση εδώ και χρόνια, θεωρούνται δηλαδή «βαθιά κόκκινα», γεγονός που ερμηνεύει και την τιμολόγησή τους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης περίπου των 5 σεντς ανά ευρώ!

Η απελευθέρωση της αγοράς πώλησης δανείων, με εξαίρεση αυτά που συνδέονται με πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ, απαγόρευση που ισχύει έως τα τέλη του 2017, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου τον περασμένο Μάιο, έχει ανοίξει την όρεξη των funds, το ενδιαφέρον των οποίων αρχίζει πλέον να γίνεται έμπρακτο. Μετά την Alpha Bank και τη Eurobank στην πλατφόρμα της Pillarstone που φέρνει και την Ελλάδα το αμερικανικό fund KKR, αναμένεται να μπει και η Τράπεζα Πειραιώς, ανεβάζοντας τον πήχυ των υπό αναδιάρθρωση δανείων που θα ενταχθούν στην κοινή πλατφόρμα, κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων που θα μεταφέρει προς διαχείριση η Alpha Bank στην κοινή εταιρεία που θα δημιουργήσει με την ισπανική Aktua. Πρόκειται για μια από τις τέσσερις άδειες διαχείρισης που έχουν υποβοληθεί προς έγκριση στην ΤτΕ και η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς θα αναλάβει να μεταφέρει την ισπανική εμπειρία στην ελληνική αγορά αλλά και να δοκιμάσει στην πράξη τα νέα εργαλεία που δίνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ. Πρόκειται για λύσεις ριζοσπαστικές, που σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλής, τουλάχιστον όταν δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και ο δανειολήπτης δεν έχει δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομική του θέση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

• Η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα και η διαμονή στο ακίνητο έναντι ενοικίου.

• Η εθελοντική εκποίηση του ακινήτου από τον ίδιο τον δανειολήπτη σε συνεργασία με την τράπεζα.

• Η απόκτηση του ακινήτου από την τράπεζα σε περίπτωση πλειστηριασμού, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεννόησης με τον δανειολήπτη για την οριστική διευθέτηση της οφειλής του.

Εκτός από το KKR στον τομέα των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και την Aktua στον τομέα των στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών, ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίησή του στην ελληνική αγορά φέρεται να έχει εκδηλώσει το fund PCP Capital, που διερευνά και τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, ύψους 35 εκατ. ευρώ. Μοντέλο μετοχικής συμμετοχής με παράλληλη ανάθεση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων 1 δισ. ευρώ, εξετάζεται και για την Τράπεζα Αττικής, που είναι σε αναζήτηση πρόσθετων 70 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα της αγοράς σηματοδοτεί την κινητοποίηση των τραπεζών, οι οποίες υπό την πίεση και των δανειστών επισπεύδουν και τους πλειστηριασμούς, οι διαδικασίες για τους οποίους αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα μετά το καλοκαίρι. Τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό είναι άνω των 300.000 ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός τους θα είναι μικρός για να αποφευχθεί η μαζική διάθεση που θα οδηγούσε σε μεγάλη πτώση τις τιμές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας θα είναι απλώς η αρχή. Ο κύριος όγκος των ενυπόθηκων δανείων που θα μεταβιβαστούν ή των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα κριθεί αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ορίζεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ για τον ορισμό ενός δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμου.

Ήδη οι τράπεζες έχουν στείλει πριν από τον Αύγουστο τις επιστολές σε εκείνους τους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις δύο πρώτες προειδοποιητικές επιστολές, μέσω των οποίων τούς καλούσαν να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και η ενεργοποίηση του νέου κώδικα έως τον Οκτώβριο σε τίποτα δεν μηδενίζει τον χρόνο. Ακόμη και αν ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη γίνει πιο ευέλικτος και πιο ρεαλιστικός, όπως διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας, αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα θα ακυρωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]