Σάββατο 20.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

23.07.2019

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Eδώ και τρεις σχεδόν εβδομάδες οι πολίτες αυτής της χώρας προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Το κλίμα ήταν φορτισμένο και οι επιλογές ήταν δύο. Η μια εκφράζονταν από τον Σύριζα και υπόσχονταν την συνέχιση της ίδιας πορείας, που ακολούθησε επι πέντε χρόνια.

Η άλλη ήταν εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προέκρινε δυναμικές και νέες πολιτικές, ώστε να επισπευσθεί η έξοδος από την κρίση και η είσοδος σε συνθήκες γρήγορης ανάπτυξης.

Ο Τσίπρας απορρίφθηκε και πέρασε στην Αντιπολίτευση, ενώ ο Μητσοτάκης κέρδισε και έγινε Πρωθυπουργός.

Τα προβλήματα, που κληρονόμησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ήταν πολλά και μεγάλα. Σχεδόν τα πάντα είχαν… βαλτώσει…!

Η Οικονομία δεν έπαιρνε τα πάνω της. Το κοινωνικό κράτος ήταν ανύπαρκτο. Η φτώχεια μεγάλωνε. Οι αυτοκτονίες συνεχίζονταν. Η ακρίβεια …. νέκρωνε την αγορά. Η Παιδεία και η Υγεία μπήκαν στην … Εντατική! Η αλαζονεία ήταν πρωτοφανής, το διαζύγιο από τους πολίτες ήταν οφθαλμοφανές και η εγκληματικότητα ήταν κανόνας για την ζωή μας.

Ο νέος Πρωθυπουργός, φαίνεται πως ήταν πολύ καλά ενημερωμένος και προετοιμασμένος. Οι προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή τα λένε όλα. Όχι μόνο γιατί υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές, αλλά γιατί το σχήμα, που επέλεξε από πολιτικούς και τεχνοκράτες, ήταν καλά δρομολογημένο.

Βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις για ορισμένα πρόσωπα αλλά φαίνεται πως οι επιλογές αυτές εξυπηρετούσαν, ενδεχομένως, τις ανάγκες της νέας διακυβέρνησης.

Ο χρόνος, όμως, θα δείξει τόσο για την ορθότητα αυτών των επιλογών, όσο και για τον χρόνο που θα κρατήσει η πικρία στελεχών της Ν.Δ.

Πάντως, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Βουλή των Ελλήνων δείχνουν πως είναι μια μεγάλη ανάσα για την Μεσαία Τάξη.

Τα δέκα νομοσχέδια, που πρόκειται να έλθουν στην Βουλή εντός του 2019 και τρία μέχρι τις δέκα Αυγούστου, για αλλαγές στο … δυσκίνητο κράτος, στα έργα ανάπλασης στα ακίνητα και στους φόρους είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Άμεση θα ναι η ανακούφιση της κοινωνίας από την αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, από την έκπτωση φόρου 40%, για επισκευές, και από το πάγωμα φόρου υπεραξίας.

Από φέτος, σε λίγες μέρες, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Μείωση 30% για ακίνητα αξίας έως και 60.000 ευρώ. Μείωση 20% για ακίνητα αξίας ενός εκατ.ευρώ και μείωση 10% για ακίνητα αξίας άνω του ενός εκατ.ευρώ.

Στο 9% πέφτει ο χαμηλός συντελεστής φόρου εισοδήματος. Στα 20ευρώ η μικρότερη δόση για οφειλές στην εφορία και στις 120 δόσεις μπαίνουν τελικά και οι επιχειρήσεις.

Απ’όσα ακούστηκαν στην Βουλή φαίνεται πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν, το συντομότερο δυνατό, απτά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες.

Εξάλλου η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, για διορισμούς στην Υγεία στην Παιδεία και στην Αστυνομία και για κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και το πάγωμα του ποινικού κώδικα του Σύριζα, από ένα Μητσοτάκη ήρεμο και γεμάτο ζωή και ελπίδα, για το μέλλον της Ελλάδας, είναι αψευδείς μάρτυρες.

Αντιθέτως, ο Τσίπρας φαίνεται ότι … ψάχνεται, ότι είναι διχαστικός, ενώ η απογοήτευση και η πικρία, για την απώλεια της εξουσίας, ήταν ολοφάνερη. Ταυτόχρονα πολλοί στο εσωτερικό του Σύριζα, θέλουν να βάλουν… φρένο στην μονοκρατορία του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πολίτες δίνουν και χρόνο και Ανοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένουν την παραγωγή μεγάλου έργου σ’ όλους τους τομείς. Μόνο που ο χρόνος δεν μπορεί να ναι άπλετος και η ανοχή φέρει ημερομηνία λήξεως.

Πολλά τα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση, αλλά μεγάλες και οι προοπτικές να λυθούν αρκετά απ’αυτά.

Ήρθε ο χρόνος να γκρεμισθούν όλες οι παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης και θέλει και μπορεί να το κάνει.

Μακάρι…!

 

[fbcomments]