Τρίτη 16.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Περιθώρια για μη περικοπή συντάξεων βλέπει η κ. Αχτσιόγλου

23.08.2018


Το μέτρο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε και διαρθρωτικά, δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Την πεποίθηση ότι δεν είναι αναγκαίο μέτρο η περικοπή των συντάξεων αλλά και την εκτίμηση ότι έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πολιτική στήριξη για μια τέτοια απόφαση, εξέφρασε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, συνεχίζοντας το μπαράζ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη που αφήνουν ελπίδες για αναστολή της εφαρμογής του μέτρου. Η περικοπή ή όχι των συντάξεων από τον Δεκέμβριο κιόλας του 2018 (όταν και θα πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου του 2019) εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, πολιτικό διακύβευμα για την κυβέρνηση, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις συνεχείς δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων που κρίνουν πως στη μεταμνημονιακή εποχή υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού Εργασίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ότι το μέτρο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε και διαρθρωτικά. Κάτι που, όπως είπε, είχε υποστηρίξει η κυβέρνηση και κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς βέβαια τα επιχειρήματα τότε να πείσουν τους δανειστές. Πλέον, όμως, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως «έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων». Και επισήμανε μια σειρά από θετικές ενδείξεις όπως ότι το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι πολύ ισχυρό και δεν υπάρχει πρόβλημα δημοσιονομικής ισορροπίας ούτε πρόβλημα βιωσιμότητάς του στο μέλλον. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή τον προσεχή Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την υπουργό, η δανειακή συνθήκη και τα μνημόνια όπως τα γνωρίσαμε, έχουν λάβει τέλος και πλέον ο έλεγχος από τους εταίρους θα αφορά μόνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα ως μέλος της Ευρωζώνης. Συνεπώς, υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι αντίστοιχη αυτής που ακολουθήθηκε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από μνημόνιο. «Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αφήνονται πια στην πολιτική ελευθερία της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι μισθοί

Στο πλαίσιο αυτής της ελευθερίας μάλιστα, η υπουργός υποστήριξε ότι θα επιδιωχθεί η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. «Αυτό προχωρά με δύο τρόπους από το υπουργείο Εργασίας», είπε. Ο πρώτος τρόπος είναι οι συλλογικές συμβάσεις, που επιτρέπουν να αυξάνονται οι μισθοί σε όλα τα μισθολογικά επίπεδα. Αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί και πλέον, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να τεθούν οι ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις και αν αυτές μπορούν να επεκταθούν στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου. Ο δεύτερος τρόπος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, θα τηρηθεί μεν η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όμως αυτή θα ξεκινήσει άμεσα. Στην πράξη, η υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει ο νόμος, ώστε οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να αποφασιστούν –έπειτα από εισηγήσεις επιστημονικών φορέων και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους– αν όχι στο τέλος του 2018, το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]