Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέο επίτευγμα στις μεταμοσχεύσεις

27.01.2017

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έδειξαν ότι είναι δυνατή η επιτυχής μεταμόσχευση ενός οργάνου που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός άλλου είδους ζώου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μέσα σε αρουραίο ένα πάγκρεας ποντικιού, το οποίο στη συνέχεια μεταμόσχευσαν σε διαβητικά ποντίκια, τα οποία με τον τρόπο αυτόν θεραπεύθηκαν.

Το επίτευγμα δείχνει ότι είναι εφικτό τα όργανα ενός είδους να αναπτύσσονται στο σώμα ενός άλλου είδους ζώου. Η τεχνική μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια και τη μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων σε ασθενείς που δεν βρίσκουν το κατάλληλο μόσχευμα λόγω της παγκόσμιας σοβαρής έλλειψης διαθέσιμων δωρητών. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Χιρομίτσου Νακαούτσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, εισήγαγαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών σε έμβρυα αρουραίων, τα οποία κατόπιν γενετικής τροποποίηση δεν διέθεταν δικό τους πάγκρεας. Τα βλαστοκύτταρα εξελίχθηκαν σταδιακά σε παγκρεατικά β-κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης, τα οποία απομονώθηκαν και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1 (το δικό τους πάγκρεας ήταν κατεστραμμένο, με συνέπεια να μη λειτουργούν τα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρά του).

Τα μεταμοσχευμένα κύτταρα λειτούργησαν φυσιολογικά για πάνω από ένα έτος, διατηρώντας σε κανονικά επίπεδα τη γλυκόζη των πειραματόζωων. Μάλιστα, με εξαίρεση τις πρώτες πέντε ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, δεν χρειάστηκε στη συνέχεια να χορηγηθούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα στα ποντίκια, καθώς ο οργανισμός τους δεν απέρριψε το μόσχευμα ως ξένο σώμα. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο όσον αφορά μελλοντικές μεταμοσχεύσεις καλλιεργημένων οργάνων σε ανθρώπους. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι ότι οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σημάδια δημιουργίας καρκινικών όγκων κατά τη μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε παγκρεατικά.

Οι ίδιοι ερευνητές ήδη εργάζονται για την καλλιέργεια και τη μεταμόσχευση μεταξύ διαφορετικών ζώων και άλλων οργάνων, όπως νεφρών, ήπατος και πνευμόνων. Τα όργανα προς μεταμόσχευση θα πρέπει να αναπτύσσονται σε ζώα σχετικά κοντινά στους ανθρώπους από πλευράς εξέλιξης και μεγέθους, όπως πρόβατα, χοίρους και πιθήκους. Προηγουμένως, όμως, πρέπει να διευθετηθούν διάφορα τεχνικά προβλήματα και ηθικά διλήμματα. Το κεντρικό διακύβευμα είναι αν είναι όντως δυνατό να αναπτυχθούν σε ζώα ανθρώπινα όργανα, τα οποία μετά θα μεταμοσχευθούν σε ασθενείς, θεραπεύοντας διάφορες παθήσεις – και κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι απολύτως αποδεκτό από ηθική άποψη.

Η εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία ανθρωπίνων οργάνων στο εργαστήριο και όχι μέσα στο σώμα ζώων. Εχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το πεδίο, αλλά τα λεγόμενα οργανοειδή που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα συνήθως πολύ απέχουν από ένα κανονικό όργανο προς μεταμόσχευση.                                                      

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]