Παρασκευή 19.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

03.10.2016

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον και τις παρασκηνιακές συζητήσεις που θα γίνουν εκεί, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017. Παράλληλα, η κυβέρνηση βάζει στην τελική ευθεία την υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων πριν από την αναχώρηση του οικονομικού επιτελείου για Ουάσιγκτον, ώστε να μη χαθεί το ορόσημο της 10ης Οκτωβρίου και τεθεί σε κίνδυνο η υποδόση των 2,8 δις ευρώ.

Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στ. Παπαδόπουλος, που διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα του χρέους. Η Αθήνα προσδοκά ότι στο περιθώριο των συζητήσεων που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον θα μπορέσει να πετύχει την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συγκεκριμένα:

–      Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο έλεγχος για τη δεύτερη αξιολόγηση και να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τους δανειστές.

–      Να ξεκινήσει και κυρίως να καταλήξει σε απτά συμπεράσματα η συζήτηση για το χρέος πριν «φύγει» το 2016.

–      Να διαβεβαιώσει ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πράξει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Σήμερα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο προϋπολογισμός του 2016 κινείται καλύτερα από ότι αναμενόταν, ενώ το ίδιο αναμένεται και για το 2017. Με τον τρόπο αυτό θέλει να βάλει τέλος – προτού ξεκινήσουν – στις όποιες πιέσεις ή επιδιώξεις για νέα μέτρα, αλλά και στα σενάρια για ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών το 2017. Αλλωστε, όπως παραδέχονται στο υπουργείο Οικονομικών, το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αφορά στο 2018 και στο πώς θα χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Επίσης, αύριο και μεθαύριο η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τα θέματα του ΕΤΜΕΑΡ και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για να εγκρίνει το Euroworking Group και το Eurogroup (στις 10 Οκτωβρίου) την εκταμίευση και των τελευταίων 2,8 δις ευρώ που αφορούν στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Αν δεν προλάβει να ολοκληρώσει τις δράσεις έως την Τετάρτη, τότε είναι σχεδόν απίθανο να εγκριθεί η υποδόση στις 10 του μήνα και με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων, αμφισβητήσεων και προβλημάτων για την Αθήνα.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]