Πέμπτη 28.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κίνδυνος εκτροχιασμού λόγω δικαστικών αποφάσεων

25.12.2018

«Καμπανάκι» για τη δημοσιονομική επίπτωση το 2019 πιθανών αποφάσεων για τις συντάξεις και τους μισθούς χτυπά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα απαιτήσει ορθή διαχείριση και σχεδιασμό, ώστε να μην τεθεί εκ νέου σε αμφισβήτηση από τις διεθνείς αγορές το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους». Η παραπάνω είναι μια από τις πολλές προκλήσεις που, σύμφωνα με τους συγγραφείς του δελτίου, θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το 2019. Ως σημαντικότερες αναφέρει τις εξής:

1. Το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκό και πιο ευμετάβλητο, λόγω του εμπορικού πολέμου, ενός ενδεχόμενου άτακτου Brexit, των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιταλίας, του επιβαρυμένου πολιτικού κλίματος της Γαλλίας, των αντιευρωπαϊκών πολιτικών σχημάτων ενόψει ευρωεκλογών.

2. Η αντιμετώπιση της αποεπένδυσης που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα της εργασίας να μένει υποτονική αν δεν φθίνει. Χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ, σημειώνεται.

3. Η διαμόρφωση ενός φιλικού προς την ανάπτυξη μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με πλήρη υλοποίηση του ΠΔΕ και μείωση των φορολογικών συντελεστών στο κεφάλαιο και την εργασία.

4. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο με ταχεία επίλυση διενέξεων και ευκολία έναρξης δραστηριότητας. Παράλληλα, η θεσμοθέτηση κινήτρων για την προαγωγή της έρευνας και ανάπτυξης σε συνδυασμό με την ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια μπορεί να ωθήσει σημαντικά την επιχειρηματικότητα των νέων, επαναφέροντας ένα μεγάλο μέρος του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου κεφαλαίου που διέρρευσε στο εξωτερικό.

5. Η αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

6. Η επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

7. Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και απεξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ, ώστε να αποδεσμευθούν κεφάλαια και ρευστότητα για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]