Πέμπτη 18.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Ελλάδα θυμίζει ένοικο του… Hotel California

24.08.2018


Ο καθηγητής Θ. Πελαγίδης παρομοιάζει την χώρα με ένοικο του «Hotel California» (των Eagles), απ’ όπου μπορεί κανείς να κάνει «τσεκ άουτ», αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει…

Ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η κρίση για την Ελλάδα πέρασε με το τέλος των μνημονίων και η χώρα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της συνεχίζουν να διατυπώνουν οικονομολόγοι και επιστημονικοί φορείς, όπως προκύπτει από νέα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Στην αισιόδοξη πλευρά βρίσκεται σταθερά ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του καθηγητή Θόδωρου Πελαγίδη στο Ινστιτούτο Brookings, που παρομοιάζει την Ελλάδα με ένοικο του «Hotel California» (των Eagles), απ’ όπου μπορεί κανείς να κάνει «τσεκ άουτ», αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει, σύμφωνα με τους στίχους του διάσημου ροκ τραγουδιού της δεκαετίας του 1970.

Ο κ. Πελαγίδης σημειώνει ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις πολλών μέσων ενημέρωσης (CNBC, Reuters, CNN Money, Politico) ότι δεν αντιμετωπίσθηκαν επαρκώς αδυναμίες της οικονομίας, όπως η ανεπαρκής δημόσια διοίκηση, η μαύρη οικονομία, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, η αργή και αναποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης και τα πολυάριθμα διοικητικά εμπόδια στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι αποδίδει κορυφαία σημασία στην υπερφορολόγηση, που δεν έχει τονιστεί επαρκώς από το διεθνή Τύπο, αν και έχει καταστροφικές παρενέργειες στο μέλλον της Ελλάδας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι υψηλές επιβαρύνεις από τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθιστούν εξαιρετικά ακριβές τις προσλήψεις για τις επιχειρήσεις, ενώ μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ύφεση και να επιδεινώνονται οι προοπτικές απασχόλησης. Η υψηλή φορολόγηση, μαζί με τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διαβρώνει την παραγωγική βάση της οικονομία, μειώνουν τις προσλήψεις και πιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω, σημειώνει ο κ. Πελαγίδης. Παράλληλα, καταστρέφουν τα κίνητρα για εργασία και νέες επενδύσεις.

Ενας άλλος καθηγητής, ο Πάνος Τσακλόγλου, με προσωπική εμπειρία στα μνημονιακά χρόνια ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων την περίοδο 2012-2014, τόνισε εξάλλου χθες μιλώντας στο Bloomberg ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. «Αν οι ξένοι επενδύσουν στη χώρα, θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στους Ελληνες καταθέτες και στις επιχειρήσεις ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και θα ανοίξει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας», υποστήριξε ο κ. Τσακλόγλου. 

Επενδυτικές ευκαιρίες

«Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά και έλλειψη χρηματοδότησης. Εστω και όταν διατίθεται ρευστότητα, το κόστος είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. O κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info, υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει πλεονάσματα και να έχει εκ νέου ανάπτυξη το 2019.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]