Σάββατο 20.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκθεση Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα

11.10.2016

Η απουσία επίσημων στοιχείων για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο αποτέλεσε τον λόγο για τον οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να μην εγκρίνουν χθες την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου.

Η Ελλάδα τον Ιούνιο έλαβε 1,8 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει μέρος των οφειλών της στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι, για να εγκριθεί η εκταμίευση νέας δόσης για αποπληρωμή χρεών, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει διοχετεύσει το 80% της προηγούμενης δόσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να λάβει η Ελλάδα το 1,7 δισ. ευρώ (από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), θα πρέπει από το προηγούμενο 1,8 δισ. ευρώ να έχει φθάσει στην αγορά το 1,44 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν απέστειλε χθες ειδική έκθεση στο Eurogroup, με την οποία αναλύει την κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου. Σύμφωνα με την αποτίμησή της, προκύπτει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση είχε διοχετεύσει στην αγορά το 63% του 1,8 δισ. ευρώ (1,134 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η Κομισιόν αποδέχεται στην έκθεσή της την επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υποστηρίζει ότι μόλις εμφανιστούν και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, τότε θα αποδειχθεί ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του 80% για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

«Τα έως τώρα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι έχει γίνει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου του 80% για τις καθαρές αποπληρωμές χρεών, αλλά η επίτευξή του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή», όπως σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της προς το Eurogroup. Βάσει των υφιστάμενων στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη διάθεση άλλων 117 εκατ. ευρώ προς τους κρατικούς φορείς (και όχι την αγορά) για την αποπληρωμή οφειλών εντός του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να έχει μεταφερθεί συνολικά το 1,7 δισ. ευρώ από τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ, όπως εξηγεί η Κομισιόν. Και προσθέτει πως αναμένει στο τέλος του Σεπτεμβρίου να έχει πληρωθεί στους προμηθευτές το ποσό του 1,455 δισ. ευρώ. Ποσό, το οποίο ξεπερνάει ελαφρώς τον στόχο του 80%.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την αξιοποίηση της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούνιο για να αποπληρώσει χρέη, έχει προχωρήσει στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και σε εξοφλήσεις οφειλών από ίδιους πόρους οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε 420 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν επισημαίνει και αυτή την εξέλιξη ως θετικό δείγμα, αλλά η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών προβλέπει ότι η εκταμίευση των νέων δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών θα εξαρτάται αποκλειστικά από το εάν έχει διοχετευθεί το 80% της προηγούμενης σχετικής δόσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αποπληρωμή οφειλών από ίδιους πόρους.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]