Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αποψη: Το απελπισμένο κυνήγι των επενδύσεων

18.09.2017

​​Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκαιο στον πόλεμο ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ Eldorado και ελληνικής κυβέρνησης, εκείνο που μένει στο μυαλό των σημερινών αλλά και (όποιων) μελλοντικών επενδυτών, είναι ότι θα το σκεφθούν διπλά και τριπλά προτού επενδύσουν (και πάλι) τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας. Αυτό, παρά το θετικό γεγονός της επιτάχυνσης (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) της ανάπτυξης (σε ετήσια βάση) στο 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η οποία ενδεχομένως θα άλλαζε, προς το καλύτερο, το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Ο πόλεμος των αλληλοκατηγοριών μεταξύ Eldorado και ελληνικής κυβέρνησης σίγουρα λαμβάνει χώρα σε μία δύσκολη συγκυρία. Πράγματι, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας, οι επενδύσεις παρουσίασαν ολοσχερή κατάρρευση το δεύτερο τρίμηνο του 2017 κατά 17,1% σε ετήσια βάση. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το μέγεθος της επενδυτικής κατάρρευσης, σημειώνω ότι η πτώση, ενώ είναι μικρότερη της κατάρρευσης κατά 21% (σε ετήσια βάση) που έλαβε χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (την περίοδο δηλαδή της «σκληρής» διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη), υπερβαίνει σε μέγεθος την κατάρρευση κατά 16% (σε ετήσια βάση) που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015, περίοδο δηλαδή του «ένδοξου» δημοψηφίσματος Τσίπρα (με τον πρωθυπουργό μας να «γυρίζει» με κυνικό τρόπο το «Οχι» σε «Ναι») αλλά και της επιβολής των capital controls τα οποία εξακολουθούν και παραμένουν ενεργά μέχρι και σήμερα.

Η κατάρρευση των επενδύσεων έχει μέγιστη σημασία, διότι χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα έδιναν τη δυνατότητα στη χώρα μας να απεγκλωβισθεί επιτέλους από το υψηλό, άνω του 21%, ποσοστό ανεργίας, το οποίο εξακολουθούμε να βιώνουμε επτά έτη μετά την αφετηρία της οικονομικής κρίσης.

Η κατάρρευση των επενδύσεων, στον βαθμό που δεν αναστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται να επαληθεύσει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το πού θα κινηθούν οι επενδύσεις την επόμενη πενταετία. Πράγματι, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση από το 9,8% του ΑΕΠ το 2016 στο 14,1% του ΑΕΠ το 2022, ενώ οι επενδύσεις στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια θα κινηθούν πολύ υψηλότερα, ήτοι στο 18,6% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία και στο 20,9% του ΑΕΠ στην Ισπανία (για το 2022). Το 2022, δηλαδή, θα μιλάμε για τουλάχιστον μια χαμένη εντεκαετία (!). Και τούτο διότι οι επενδύσεις το 2022 μόλις και θα έχουν «αναρριχηθεί» στα επίπεδα του… 2011.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, για γρήγορο «κλείσιμο» της επόμενης αξιολόγησης. Η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης στη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων προοιωνίζεται κάτι διαφορετικό.

Ακόμα όμως και εάν πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα, ας μην περιμένουμε «θαύματα» στον τομέα των επενδύσεων. Και τούτο, επειδή δύσκολα οι (όποιοι) επενδυτές θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε μια οικονομία που ακόμα και σήμερα παραμένει σχετικά μη ανταγωνιστική.

Εκείνο όμως που επιπλέον μαθαίνουμε από τη διαμάχη Eldorado-ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από την κατάρρευση των επενδύσεων, είναι το ακόλουθο: η επενδυτική «βουτιά» έλαβε χώρα παρότι το επενδυτικό ρίσκο (μετρούμενο από τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων) μειώθηκε από το 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2017 στο 4,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Εδώ, λοιπόν, φαίνεται στην πράξη το «κερδοσκοπικό παίγνιο» με τα ελληνικά ομόλογα: οι διεθνείς αγορές ρίσκαραν την πρόβλεψη του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης (κάτι που βεβαίως εξηγεί την πτώση του spread στα ελληνικά ομόλογα), αλλά οι μακροχρόνιοι (και ας τους χαρακτηρίσω «ευσυνείδητους») επενδυτές δεν «ακολούθησαν» τις διεθνείς αγορές. Και τούτο επειδή, ενώ οι διεθνείς αγορές αγοράζουν και αμέσως πωλούν (στον βαθμό που αντιληφθούν ότι η αγορά ήταν λάθος «κίνηση»), οι μακροχρόνιοι/«ευσυνείδητοι» επενδυτές προτίμησαν πρώτα να βεβαιωθούν ότι θα κλείσει επιτέλους η «καταραμένη» δεύτερη αξιολόγηση και, τότε και μόνον τότε, να αποφασίσουν περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας. Κάτι που εξηγεί τη ζημιά από την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης στις επενδύσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Ζημιά, η οποία μάλλον θα συνεχισθεί μετά και τη διαμάχη Eldorado-κυβέρνησης, ακόμα και στον βαθμό που (ενδεχομένως) επέλθει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των Καναδών επενδυτών και του οικονομικού μας επιτελείου…

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]