Σάββατο 20.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανδρεάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα στον τουρισμό – Να μπει φρένο στην υπερφορολόγηση

21.05.2017

Τη σκυτάλη της Προεδρίας του ΣΕΤΕ παρέδωσε την Πέμπτη ο Ανδρεάς Ανδρεάδης στον  Γιάννη Ρέτσο.

Ο κ. Ανδρεάδης, που βρέθηκε για δύο τριετίες  στο «τιμόνι« του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έκανε από  το βήμα της συνεδρίασης της ετήσιας τακτικής συνέλευσης του συνδέσμου τον απολογισμό της θητείας του.

Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, στόχος του υπήρξε πάντα να δει την Ελλάδα σε ρόλο ηγέτιδας στον τομέα του υψηλών προδιαγραφών τουρισμού, ένας ρόλος που παράλληλα θα δίνει ελπίδα καθώς θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, αυτά τα τελευταία έξι χρόνια, «όπου το ΑΕΠ της χώρας βρέθηκε στο 25%, το τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, με capital controls, με ακραία υπερ-φορολόγηση, με μια εικόνα κατεστραμμένης χώρας, ο τουρισμός κατάφερε να αναπτυχθεί άνω του 30%, με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο των ανταγωνιστών μας στην Ευρωζώνη και συνεχίζει να απασχολεί, πλέον, άμεσα και έμμεσα έναν στους τέσσερις εργαζόμενους της χώρας».

Εδώσε παράλληλα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον, λέγοντας πως «συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία κάθε κλάδου, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να  γίνει ηγέτιδα στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου »

Πρόσθεσε ακόμα πως πήρε τα ηνία του ΣΕΤΕ σε μια περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης για την Ελλάδα και επέλεξε να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο και να λάβει πολλές πρωτοβουλίες ώστε να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον κλάδο του.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο τουρισμός είναι σε θέση να ενισχύσει με ακόμα μια μονάδα το ΑΕΠ φέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, και άνω των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων -αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015.

Σαφείς αιχμές άφησε, ωστόσο,  κατά της κυβέρνησης για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, αναφέροντας πως δεν προχώρησε η ολοκλήρωσή του πλαισίου παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σχολιάζοντας την υπερφορολόγηση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως ο τομέας δεν αντέχει άλλο και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών, για σταθερή φορολογία σε βάθος δεκαπενταετίας αλλά και για επιχειρηματικά κίνητρα, υπενθυμίζοντας ότι συμφωνα με τον αναθεωρημένο οδικό χάρτη απαιτούνται 3 δισ. ετήσιες επενδύσεις.

Με μια δόση αυτοκριτικής για την πορεία του στον ΣΕΤΕ, ο κ. Ανδρεάδης αναγνώρισε ότι δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε, οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, και την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι δεν «πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον μόνο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας».Ανάφερε, ακόμα, ότι δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι πιο αδύναμες περιοχές, ο εσωτερικός τουρισμός, και η αγροτική παραγωγή.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]