Παρασκευή 29.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αμερικανική στήριξη στα έργα «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο

10.09.2017

Σαφές μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στα διεθνή έργα διασύνδεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου από πηγές εκτός Ρωσίας, που εμπλέκεται η Ελλάδα, όπως ο αγωγός Tap, o διασυνδετήριος αγωγός Eλλάδας – Βουλγαρίας IGB, ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και ο υπό σχεδιασμό τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε από την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Ρ. Πάιατ. Από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώθηκε προχθές στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Πάιατ διαβεβαίωσε για τη στήριξη των ΗΠΑ σε έργα που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς των Βαλκανίων και άσκησε σκληρή κριτική για την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας.

Σημείωσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα (Tap, ΙGB και τέρμιναλ Αλεξανδρούπολης), καθώς επίσης και η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού. Παρουσία των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας που συμμετείχαν με ομιλίες τους στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Πάιατ σημείωσε με νόημα ότι: «Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε νωρίτερα φέτος στην Πολωνία ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική για να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού σε όλη την Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρέσβης άσκησε έμμεση κριτική στις καθυστερήσεις προώθησης του IGB, σημειώνοντας ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας. «Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά έπειτα από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ οι παρόντες υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου. 

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Πέτκοβα σημείωσε ότι Βουλγαρία και Ελλάδα εργάζονται ενεργά για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού IGB. Σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τις δυνατότητες αμοιβαίας συμμετοχής στην κατασκευή του τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και του project κάθετου άξονα αερίου.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]