Πέμπτη 28.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αδειες-εξπρές για στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις

29.06.2018


Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας αποσκοπούν στην ενίσχυση της μεταποίησης, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Οι βιομηχανικές επενδύσεις αποτελούν το 20,2% των συνολικών επενδύσεων έναντι 10,4% το 2010.

Ταχείες διαδικασίες για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις, αλλά και οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε συγκεκριμένους χώρους με διευθέτηση κυρίως της λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων στα Οινόφυτα Βοιωτίας, είναι οι δύο μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στη συνολικότερη στρατηγική για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με τις βιομηχανικές επενδύσεις να αποτελούν το 20,2% των συνολικών επενδύσεων έναντι 10,4% το 2010.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης στο πλαίσιο απολογισμού του στο υπουργείο, καθώς αποχωρεί ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια από τη θέση αυτή, βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις στη βιομηχανία θα είναι οι ακόλουθοι: Πρώτον, δημιουργία κεντρικής αδειοδοτικής αρχής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, τα στελέχη της οποίας διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και, δεύτερον, λειτουργία πολεοδομικού γραφείου εντός της δομής της παραπάνω αδειοδοτικής αρχής έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορα συνεργασία και συνεννόηση και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα υπάρχει συναρμοδιότητα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας.

Τα κριτήρια προκειμένου μια επένδυση στη βιομηχανία να χαρακτηρισθεί στρατηγική θα είναι ο προϋπολογισμός της, η προστιθέμενη αξία της, οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί, καθώς και η εθνική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας. Τα κριτήρια θα ισχύουν συνδυαστικά και όχι σωρευτικά.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα αφορά συνολικά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και όχι μόνο αυτές που αφορούν τη βιομηχανία. Στόχος του υπουργείου μέσω των αλλαγών είναι να απαιτείται λιγότερο από ένας χρόνος για την αδειοδότηση μιας στρατηγικής επένδυσης από 5-10 χρόνια που χρειάζονται σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Επίσης, θα προβλέπεται μηχανισμός ενεργού παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης της στρατηγικής επένδυσης.

Βιομηχανικά πάρκα

Η άλλη μεγάλη νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα αφορά την ένταξη των βιομηχανιών σε οργανωμένους υποδοχείς (βιομηχανικά πάρκα). Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, υπάρχουν 415 θεσμοθετημένες περιοχές με βιομηχανικές χρήσεις συνολικής έκτασης 238.390 στρεμμάτων, ενώ ακόμη αναδείχθηκαν 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις συνολικής έκτασης 298.924 στρεμμάτων.

Η βασική παρέμβαση θα αφορά τα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ. Προβλέπεται η δημιουργία οργανωμένου βιομηχανικού πάρκου στην υφιστάμενη δεσμευμένη από τις βιομηχανίες γη και σε ελεύθερη συνολικής έκτασης 11.000 στρεμμάτων, ενώ την ευθύνη θα έχει ο φορέας διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Τανάγρας και οι βιομηχανίες της περιοχής. Για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών αναμένεται να γίνουν συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, με περίπου 70 εκατ. ευρώ να είναι η συνεισφορά της της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ενώ θα υπάρξει χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα βιομηχανιών σχεδιάζεται επίσης στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου σήμερα υπάρχουν άτυπες συγκεντρώσεις σε έκταση περίπου 2.500 στρεμμάτων. Ο φορέας διαχείρισης βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης. Σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης σε έκταση επίσης 11.000 στρεμμάτων, όπου υπολογίζεται ότι παράγεται το 10% του συνολικού βιομηχανικού ΑΕΠ. Πρόκειται για περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από μεικτή χρήση (βιομηχανικές μονάδες, αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και κατοικίες), ενώ για την ώρα δεν υπάρχει κάποιος θεσμοθετημένος φορέας διαχείρισης.

Τέλος, το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων logistics, πολλές εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν με άδεια χονδρεμπορικής επιχείρησης, γεγονός που περιορίζει το αντικείμενό τους, ενώ μελλοντικά σχεδιάζεται η δημιουργία οργανωμένου πάρκου logistics στην περιοχή βόρεια της Αττικής Οδού.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]