Παρασκευή 27.11.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνέντευξη της Σκηνογράφου Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου

03.07.2020 /

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του νέου ελληνικού κινηματογράφου έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στη σημερινή μας συνέντευξη. Ο λόγος για την κα Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου, την σύζυγο του πολυβραβευμένου και ξεχωριστού σκηνοθέτη Νίκου Νικολαΐδη (Γλυκιά συμμορία, Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, Πρωινή περίπολος, Ο χαμένος τα παίρνει όλα, Θα σε δω στην κόλαση αγάπη μου κ.ά.), η οποία ήταν υπεύθυνη για τα σκηνικά και τα κοστούμια για όλες τις ταινίες του από την «Ευριδίκη ΒΑ 2037» (1975) και έπειτα και είχε αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής σχεδόν σε όλες τις ταινίες του.

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

Ερ: Χαίρετε και ευχαριστώ που δεχθήκατε να κάνουμε αυτή την συνέντευξη. Σαν πρώτη ερώτηση δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για το πώς ήταν τα χρόνια που ζήσατε και δημιουργήσατε δίπλα στον αξέχαστο και εμβληματικό σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη.

Απ: Πώς να περιγράψει κανείς τα 37 χρόνια που ζεις με τον έρωτα της ζωής σου; Ήταν απίστευτα δημιουργικά, γεμάτα εκπλήξεις, εντάσεις, περιπέτειες, δυσκολίες, με τα πάνω και τα κάτω όπως έχουν όλα τα κανονικά ζευγάρια, αλλά επειδή είχαμε τα ίδια ενδιαφέροντα, δεν βαριόμασταν και δεν  αφήσαμε την καθημερινότητα να μας «καταπιεί», νομίζω πως τα καταφέραμε!

Στις οκτώ ταινίες μεγάλου μήκους που κάναμε παρέα, μου έδωσε πολλούς ρόλους… σκηνογράφος, ενδυματολόγος, παραγωγός, βοηθός σκηνοθέτη, σκριπτ, βοηθός μοντέρ, κέτερινγκ (φαγητό για το συνεργείο) να κρατάω τα οικονομικά, αλλά ουσιαστικά από την πρώτη σελίδα σεναρίου που έγραφε, την μοιραζόταν μαζί μου και ζητούσε τη γνώμη μου… Οπότε, ήθελα δεν ήθελα έγινα συνεργός στο όραμά του… και φυσικά ήθελα πολύ!

Ερ: Συναντάτε σήμερα στους νέους Έλληνες κινηματογραφιστές το τολμηρό και καινοτόμο βλέμμα του Νίκου Νικολαΐδη; Υπάρχουν συνεχιστές του;

Απ: Νομίζω πως ναι και θα υπάρχουν πολλοί ακόμα που θα επηρεαστούν από το έργο του… κι αυτό γιατί τον αγαπάνε οι νέοι, όχι μόνο για τις ταινίες του αλλά γι αυτό που ήταν, γι αυτά που πίστευε, για το ήθος του, για τις αξίες του και την τολμηρή ματιά του. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ταινίες νέων σκηνοθετών και αναγνωρίζω την αγάπη που του έχουν… Λίγους που ξέρω είναι ο Στέργιος Πάσχος, ο Χρήστος Χουλιάρας, ο Αλέξης Αλεξίου, Ευθύμης Μιχελουδάκης, Νίκος Πάστρας, Γιάννης Βεσλεμές, Αλέξανδρος Βούλγαρης… που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, νοιώθω όταν βλέπω τις ταινίες τους, μια συγγένεια που με συγκινεί ιδιαιτέρως!

Ερ: Πώς ασχοληθήκατε με την ενδυματολογία που χαρακτηρίζει πάρα πολύ και τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη και γιατί πέρα από την συνεργασία μαζί του δεν επεκταθήκατε και σε ανάλογη συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες;

Απ: Εννοείς με την σκηνογραφία περισσότερο, γιατί εκεί πήρα τα πέντε βραβεία.. χαχαχα… Από ανάγκη λοιπόν ασχολήθηκα με αυτά, γιατί στην πρώτη μας ταινία την «Ευριδίκη ΒΑ2037», πολύ χαμηλού προϋπολογισμού, δεν είχαμε χρήματα για να πάρουμε σκηνογράφο και ενδυματολόγο, ούτε καν μακιγιάζ…. Έτσι μου έδωσε το ρόλο της σκηνογράφου και ενδυματολόγου που επειδή μου άρεσε και είχα μια κάποια αισθητική, τα κατάφερα!

Όταν στην «Συμμορία» πήρα το δεύτερο βραβείο, μου έκαναν πρόταση να δουλέψω με άλλους σκηνοθέτες, αλλά ο Νίκος μου είπε… «μόνο μαζί μου!»

Ερ: Ποια θα λέγατε ότι είναι εκείνη η ταινία που κάνατε μαζί και θεωρείτε ως την πληρέστερη κοινή δημιουργική σας κατάθεση;

Απ: Νομίζω πως όλες, ειδικά οι πέντε πρώτες!

Ερ: Ποια είναι τα στοιχεία (εποχή, ήρωες, κάτι άλλο ίσως;) ενός σεναρίου που σας βοηθούν να σκεφτείτε το τι κοστούμια θα δημιουργήσετε για να αποδώσετε το πνεύμα της ταινίας;

Απ: Όπως έλεγε κι ο Νίκος ξεκινάμε με αυτά που έχουμε… και βασικά πιστεύω στην αισθητική… δεν είχα ποτέ την πολυτέλεια να σχεδιάσω ή να φτιάξω από την αρχή τα κοστούμια. Κάποιες λίγες φορές έραψα αυτά που χρειαζόντουσαν αλλά τις περισσότερες φορές μάζευα παλιά ρούχα της οικογένειας, ψώνιζα από το Μοναστηράκι – την Αμερικάνικη αγορά – από τις λαϊκές και έκανα συνδυασμούς που δεν είχαν εποχή… δεν χρειαζόταν… εξάλλου τα δικά μου ρούχα ξεκινούσαν από το ’70 και της μάνας μου από το ’50… άρα είχα τα πάντα!

Ερ: Αυτή την εποχή ασχολείστε δημιουργικά με κάτι που θα θέλατε να παρουσιάσουμε μέσα από την συνέντευξη;

Απ: Μαζεύω το υλικό από το αρχείο μας και θέλω να βγάλω τα σενάρια χωριστά το καθένα με την ιστορία του, την εποχή του, τις συνεντεύξεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα.  Νομίζω πως θα έχουν ενδιαφέρον!

Επίσης 8 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη στις 23.30 θα παιχτεί στο ΒΟΞ το Singapore Sling,  θα είναι στο πλαίσιο του 10ου Athens Open Air Film Festival, σε συνεργασία με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά και με ελεύθερη είσοδο.  Θα παραστούν και θα πουν δυο λόγια για την ταινία, οι ηθοποιοί Μισέλ Βάλεϊ και Παναγιώτης Θανασούλης, ίσως κι εγώ!

Ευχαριστώ