Παρασκευή 14.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΕΒ: Αβέβαιη η ανάκαμψη παρά τη βελτίωση δεικτών

17.01.2017

H ανάκαμψη επιμέρους δεικτών δεν προεξοφλεί ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως αν σημειώνονται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Το δελτίο του ΣΕΒ καταγράφει την αντιφατική εξέλιξη κρίσιμων δεικτών της οικονομίας μέσα στο 2016, ξεκινώντας από τα θετικά:

• Η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο παρά το επερχόμενο κύμα υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

• Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Η παραγωγή στη μεταποίηση, πλην των πετρελαιοειδών, κινήθηκε ανοδικά το Νοέμβριο (+4,1%) επί έκτο συνεχόμενο μήνα, ενώ παρουσιάζει αύξηση 5,6% κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και 3,7% συνολικά το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

• Η αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων, πλην καυσίμων, με σταθμό το τρίτο τρίμηνο του 2016 που ανέκοψε την πτωτική πορεία του 2015.

• Ο περιορισμός του αποπληθωρισμού: Τον Δεκέμβριο του 2016 το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αν και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στα καύσιμα (+2,5%).

• Η σταθερή μείωση της ανεργίας: Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 23% τον Οκτώβριο του 2016, από 23,1% τον προηγούμενο μήνα και 24,5% τον Οκτώβριο του 2015, την ώρα που η άνοδος του τουρισμού συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση θετικού ισοζυγίου θέσεων εργασίας (+136,3 χιλ. θέσεις κατά το διάστημα Ιαν. – Δεκ. 2016).

Στις αρνητικές εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε επισημαίνει την αύξηση των διαγραφών επιχειρήσεων κατά 14% –ενώ ο αριθμός των νέων εγγραφών αυξήθηκε μόλις κατά 2,5%– και τη διαμόρφωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σε υψηλά επίπεδα (5,2 δισ. ευρώ), παρά τη μείωση που εμφανίζουν τον Νοέμβριο, όσο και των ιδιωτών προς το κράτος (94,2 δισ. ευρώ).

Πηγή: kathimerini.gr