Σάββατο 23.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την βαθμολογία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές

10.07.2021

Τούτη την ώρα στεκόμαστε πλάι στα παιδιά που κρατούν στα χέρια τους τη βαθμολογία και αναμετρώνται με τις επιλογές τους. Κατανοούμε τα συναισθήματα, τη χαρά αλλά και την απογοήτευση. Την αγωνία και τα ερωτήματα, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο μεταίχμιο και προβληματίζονται ενόψει της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού.

Λυπούμαστε και ζητάμε συγνώμη από τα παιδιά αυτά, ως μέρος κι εμείς της οργανωμένης Πολιτείας. Δεν στηρίχτηκαν όσο έπρεπε οι μαθητές της περσινής Β΄ και της φετινής Γ΄ Λυκείου, που η πανδημία τους τράβηξε κυριολεκτικά το χαλί κάτω από τα πόδια. Που τους στέρησε το σχολείο τους, τους φίλους, τις δραστηριότητες, τους έρωτές τους. Που τους απομόνωσε και τους διπλοκλείδωσε στα σπίτια τους.

Αρκετά από αυτά τα παιδιά είδαν μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς και φίλους να φεύγουν από τη ζωή ή να υποφέρουν στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Βίωσαν την ανεργία ή την δραστική οικονομική υποβάθμιση των γονιών τους. Έζησαν τη βία και την καταστολή στις διεκδικήσεις τους, στην πλατεία και στο δρόμο που έβγαιναν να πάρουν μια ανάσα.

Είναι τα παιδιά της πανδημίας. Άξιζαν μια άλλη αντιμετώπιση και δυστυχώς δεν την είχαν, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που δεν τα σεβάστηκε. Που μετέτρεψε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και τα lockdown στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, σε εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων και ιογενούς μετάλλαξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Που τα τιμώρησε με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» ώστε ότι κι αν έγραφαν να είναι σε ένα μεγάλο μέρος τους καταδικασμένα να βρουν την πόρτα των  Πανεπιστημίων κλειστή: αριθμητικά, ίσως και στο 1/3, σε σχέση με τις θέσεις που ανακοινώθηκαν. Ένα πρόσθετο εμπόδιο δηλαδή, σε σχέση με τους υποψήφιους των προηγούμενων χρόνων.

Δυστυχώς, όποιες κι αν είναι οι βαθμολογίες που πήραν χθες τα παιδιά, 25.000 έως 30.000 περισσότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια.

Αυτό πρέπει να αποτραπεί. Ο στοιχειώδης σεβασμός στα βάσανα, στους κόπους και στις αγωνίες αυτών των παιδιών απαιτεί να μη μείνει ούτε μία θέση κενή από τις 77.415 που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι διατίθενται στα Πανεπιστήμια.

Αντίθετα από τον κ. Μητσοτάκη, η δική μας θέση είναι ότι φέτος ειδικά, 77.415 παιδιά δικαιούνται, πρέπει και μπορούν να περάσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ