Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

07.02.2017

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέτασε, για πρώτη φορά από το 2013, μία ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, και τα συμπεράσματα ήταν κάθε άλλο από ενθαρρυντικά. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, το προσωπικό του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση διότι δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις που εκτιμά ότι θα επιτρέψουν μία πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και τη μείωση της φορολογίας.

Καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση, στην ατζέντα της συνεδρίασης δεν ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, και δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα. Οι εκτελεστικοί διευθυντές, όμως, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για το αν το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα – και με ποιους όρους.

Στο προσχέδιό των συμπερασμάτων της συνεδρίασης, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που επελέγησαν δεν είναι φιλικές προς την ανάπτυξη ενώ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πλήρης εφαρμογή τους», κάτι που προειδοποιεί ότι θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους.

Για τον λόγο αυτό, η επικεφαλής για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και ο προϊστάμενός της Πόουλ Τόμσεν επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τους ισολογισμούς των τραπεζών και τα εμπόδια στις επενδύσεις. Έτσι, ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση συντάξεων,  αφορολόγητου και φοροαπαλλαγών ώστε να μπορέσει να μειώσει τους υψηλούς φόρους και να προσφέρει ένα στοχευμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Πηγή: kathimerini.gr