Κυριακή 14.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νεκρός Έλληνας υποπλοίαρχος σε επίθεση πειρατών στη Νιγηρία

04.02.2015 /

ΟΜΗΡΟΙ ΔΥΟ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
Επίθεση από ομάδα ένοπλων πειρατών δέχθηκε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Κάλαμος» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Έλληνας υποπλοίαρχος του πλοίου.
Τα «Κάλαμος» είχε ξεκινήσει από την Κίνα άφορτο με προορισμό τη Νιγηρία και σε αυτό επέβαιναν 23 μέλη πλήρωμα μεταξύ των οποίων και δέκα Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ένοπλων πειρατών και κάποιας ομάδας από το πλοίο.
Το πλοίο αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό κατάληψη και είναι αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή που δέχθηκε την επίθεση.
«Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σoρού του νεκρού ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος».
Αυτό δήλωσε αργά το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο.
Ο κ. Δρίτσας εξέφρασε παράλληλα τη βαθιά λύπη της ελληνικής πολιτείας για την τραγική απώλεια αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων, όπως επίσης και τη συμπαράστασή της στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλη τη ναυτική οικογένεια.
Ο
αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, ότι η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεχτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων.
Σημειώνεται ότι από την πειρατική επίθεση στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Kalamos» έχει χάσει τη ζωή του ένας Έλληνας ναυτικός, ο υποπλοίαρχος του πλοίου, ενώ απήχθησαν άλλοι τρεις, δύο Έλληνες και ένας Πακιστανός. Το υπόλοιπο πλήρωμα, στο οποίο συγκαταλέγονται και επτά Έλληνες ναυτικοί, είναι ασφαλές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Aelos Management sa με έδρα τον Πειραιά. Ήδη από το γραφείο της εταιρείας στο Λονδίνο έχει ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικούς διαπραγματευτές στη Νιγηρία για την απελευθέρωση των ομήρων.