Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κουκιάδης: Θα βρούμε ισορροπημένη λύση για τις ομαδικές απολύσεις

23.06.2016

«Θέλω να πιστεύω ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις με εκατέρωθεν παραχωρήσεις θα περάσουν» δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής εργατικού δικαίου Ιωάννης Κουκιάδης που συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό. 

Για τις ομαδικές απολύσεις ο κ. Κουκιάδης επισήμανε: «Έχουμε μπροστά μας την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η οποία κατά τη γνώμη μου θα είναι παρόμοια με την εισήγηση του εισαγγελέα, ότι δηλαδή δεν μπορεί μια χώρα να καθορίζει τη συγκρότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Π.χ. η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει». Πιστεύω είπε ο κ. Κουκιάδης ότι θα βρούμε «μια λύση ισορροπημένη». 

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή προσανατολίζεται στην αλλαγή ορισμένων ακραίων ρυθμίσεων του εργατικού νόμου αλλά και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Στις συζητήσεις που κάναμε χθες, διαπιστώσαμε ένα κλίμα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και όχι αυτός να ορίζεται από το κράτος» σημείωσε.

Για το θέμα των επιδομάτων και του ενιαίου μισθού, ο κ. Κουκιάδης είπε ότι ο νόμος 4172 είναι σαφής και μιλάει ευθέως για ενιαίο μισθό και ότι από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύσει όπως θέλει. 

Ο ίδιος διευκρίνισε τέλος ότι η επιτροπή όπως προβλέπεται στο μνημόνιο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην ΕΕ και οι προτάσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, «δεν θα είναι δεσμευτικές» ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τους θεσμούς. 

Πηγή: in.gr