Δευτέρα 17.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η θρεπτική αξία του σολομού

19.07.2016

Η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Αιτία γι’ αυτό είναι τα ωμέγα-3 (ω3) λιπαρά οξέα που περιέχουν – ένα είδος φυσικών λιπιδίων τα οποία παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.


Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων που εξέτασε συνδυαστικά τα στοιχεία από 19 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 45.637 εθελοντές, μέσης ηλικίας 59 ετών, από 16 χώρες του κόσμου.


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», το 17,4% των εθελοντών (οι 7.973) έπασχαν από στεφανιαία νόσο, το 6% (οι 2.781) έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καρδιοπάθειας, ενώ συνολικά καταγράφηκαν και 7.157 μη-θανατηφόρα εμφράγματα.


Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο έμφραγμα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.


Τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο των εθελοντών, το αν έπασχαν από συνοδά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, και το αν έπαιρναν ασπιρίνη ή φάρμακα για την χοληστερόλη, τόνισαν οι ερευνητές.


«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Ντάριους Μοζαφάριαν, πρύτανης και καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.


Τα παχιά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο γαύρος, οι ρέγκες, το σκουμπρί και ο τόνος, είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι κυριότεροι εκπρόσωποι των οποίων είναι τα EPA, DPA και DHA.


Άλλες καλές πηγές τους είναι οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα πεκάν και τα φουντούκια, τα φυτικά έλαια και τα ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου.


 


Πηγή : tanea.gr

Πηγή: agrocapital.gr

[fbcomments]