Κυριακή 04.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Αυτό είναι το όραμα μας για τον πρωτογενή τομέα»

12.06.2019 /

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης για τον πρωτογενή τομέα παρουσίασε για μία ακόμα φορά, μιλώντας σε συγκεντρώσεις στον Παλαμά Καρδίτσας και την Καλαμπάκα, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Μιλώντας σε κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας τόνισε ότι το όραμα της Πρωτοβουλίας για την παραγωγή τροφίμων στη Θεσσαλία είναι αφενός η παραγωγή υψηλής ποιότητας ειδικών προϊόντων γεωργίας και μεταποίησης, που θα απευθύνονται σε υψηλού εισοδήματος ή ειδικών διατροφικών απαιτήσεων κοινό που είναι διατεθειμένο να πληρώσει την υψηλή ποιότητα και αφετέρου η μαζική παραγωγή προϊόντων μέσης ποιότητας και χαμηλού κόστους για το ευρύ κοινό.
«Τα προϊόντα αυτά με ένα πλήρες σύστημα ιχνηλασιμότητας και σήμανση ειδικής ονομασίας προελεύσεως ώστε να είναι αναγνωρίσιμα για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, μπορούν να καλύψουν σημαντικά τμήματα της εγχώρια αγοράς και να δημιουργήσουν προοπτικές εξαγωγών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας και συνέχισε: «Αυτό για να γίνει πρέπει τα ΑΕΙ να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν ρομποτική έρευνα, επειδή κάνει το ΜΙΤ».
Ο κ. Κουρέτας τόνισε επίσης πως η Θεσσαλία έχει μια σειρά από περιοχές συνδεδεμένες με την Ελληνική Μυθολογία (Όλυμπος‐ Θεοί, Τέμπη‐ Μούσες, Φάρσαλα‐ Αχιλλέας, Πήλιο – Κένταυροι) που μπορούν να δώσουν χαρακτηριστικές ονομασίες προέλευσης εύκολα αναγνωρίσιμες σε διάφορα προϊόντα της θεσσαλικής γης.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης περιέγραψε επίσης το σημαντικό δυναμικό της Θεσσαλίας τόσο σε δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας πρώτων υλών αλλά και κυρίως ένα υψηλό ανθρώπινο δυναμικό επιχειρηματιών που μπορούν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της μεταποίησης. «Επομένως – τόνισε- η νέα εποχή για τους αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να περιλαμβάνει γνώση των δυνατοτήτων και σχεδιασμό δράσεων, ώστε να μπορέσει ο νέος αγρότης να πάει στην εποχή της ποιοτικής και ανταγωνιστικής γεωργίας. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 διέθεσε από τα 62 εκατ. ευρώ μόνο 2,5 για αυτά».

Και ο υποψήφιος περιφερειάρχης κατέληξε: «Για εμάς στην Πρωτοβουλία, αποτελεί δέσμευση η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, γιατί είναι ο μόνος τομέα παραγωγής πλούτου στη Θεσσαλία. Έγιναν δρόμοι από την απερχόμενη διοίκηση, αλλά η προτεραιότητα ήταν να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή. Ελπίζουμε όταν θα πάτε στην κάλπη να το σκεφθείτε».

[fbcomments]