Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται απόψε στην Ολομέλεια η συζήτηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα για τη διεξαγωγή της οποίας προανήγγειλαν ήδη ότι θα καταθέσουν η Ν.Δ. και το ΚΚΕ, και αναμένεται να έχει τη στήριξη μόνο της πλειοψηφίας αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει κατακεραυνώνοντας το νομοθέτημα.
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια με πρωταγωνιστές για ακόμη μια φορά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Όλα ξεκίνησαν από αντιπαράθεση που είχε ο Π. Σκουρλέτης με τον Χ. Παππά, ενώ οι βουλευτές του ναζιστικού κόμματος άρχισαν τις κραυγές και τις ύβρεις. Η συνεδρίαση διακόπηκε και ο Λαγός αποβάλλεται προς το παρόν από τις συνεδριάσεις.
Νωρίτερα, ο Πάνος Σκουρλέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τη Χρυσή Αυγή, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Χρήστος Παππάς από το βήμα της Βουλής. Ακολούθησε ένταση, κραυγές από τους χρυσαυγίτες και αποχώρηση από την αίθουσα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, παίρνοντας το λόγο, απευθύνθηκε στον Χρήστο Παππά και είπε « άλλο εθνικισμός και άλλο πατριωτισμός. Δεν έχετε δικαίωμα να εμφανίζεστε με μανδύα κοινωνικής ευασθησίας όταν υπερασπίζεστε ότι πιο επαχθές έχει υπάρξει στην ανθρώπινη ιστορία. Κρεματόρια διώξεις.
Αυτό πυροδότησε την ένταση στο κοινοβούλιο με τους χρυσαυγίτες να κραυγάζουν μέσα στην αίθουσα και να επιτίθενται λεκτικά στον Πάνο Σκουρλέτη.
Απαντώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε «Κραυγάζετε αλλά οι μαύρες καραβιές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας. Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανένα νυχτομάγαζο».
Η ένταση συνεχίστηκε και έπειτα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου ο Χρήστος Παππάς αποχώρησε από την αίθουσα.
Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης επιφύλαξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας» η στάση της κυβέρνησης, η οποία -όπως υποστήριξε- δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να φέρει σε πέρας «την αποστολή που της ανέθεσε το κεφάλαιο και οι εταίροι της τύπου Μέρκελ, Ολάντ και Σία».
Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τόνισε πως «η πολιτική σας τσακίζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των μονοπωλίων. Από τη μία διατηρείτε και ενισχύετε τις νόμιμες φοροελαφρύνσεις των μονοπωλίων και από την άλλη συνεχίζετε τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και να μειώνονται τα εισοδήματά τους».
Αναφερόμενος στα περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, ο κ. Κουτσούμπας υπήρξε ιδιαιτέρως επικριτικός: «Είναι θράσος να μιλάτε εσείς για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς…».
Τέλος, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως «νομοσχέδιο – λαιμητόμο» που το εργατικό λαϊκό κίνημα «από την πρώτη στιγμή το είχε χαρακτηρίσει ως αιτία πολέμου».
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λέει πέντε βασικά ψέματα για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Ξεκινώντας η πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ «θυμήθηκε» ότι κοινωνικό κράτος δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτοξεύοντας βολές προς την κυβέρνηση σημείωσε «κύριε Τσίπρα εκμεταλλευτήκατε το θυμό, υποσχεθήκατε ελπίδα και τη μετατρέψατε σε απόγνωση».
Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησηη είναι «επικίνδυνα ανίκανη και ικανή μόνο στην πολιτική εξαπάτηση». Έκανε, ακόμη, λόγο για «κόλπο γκρόσο» του Αλέξη Τσίπρα να κατακτήσει την εξουσία με «λαϊκισμό και δημαγωγία».
«Όταν το πετύχατε παραλάβατε μια χώρα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και τα κάντε μαντάρα» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά για να προσθέσει «η αποτυχία των χειρισμών της κυβέρνησης έχει κριθεί από την πραγματικότητα. Οι δραματικές εξελίξεις είναι γεγονός πραγματικό».
Αφού τόνισε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης αγγίζει τα 12,5 δισ. ευρώ συνολικά χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον «πιο πρόθυμο Ευρωπαίο» και στη συνέχεια απαρίθμησε αυτά που χαρακτηρίζει ως ψέματα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εξαπέλυσε επίθεση τόσο εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγουμένων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.
Αρχικά αναφερόμενος στο εν λόγω νομοσχέδιο και τη σημερινή κυβέρνηση, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάνει απλά διαχείριση… Ανάπτυξη όμως όσο τρώμε τις σάρκες μας δεν γίνεται. Η άποψη του κ. Κατρούγκαλου ότι μεταφέρει τα βάρη στις ανώτερες τάξεις δεν έχει βάση… Φέρνετε μια συμφωνία μονομερή. Μια συμφωνία που ντροπιάζει τη χώρα. Ούτε κάβα περιέχει, ούτε έγινε συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και έρχεστε και λέτε στη Βουλή: ψήφισε αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν αρκετές μεγάλες διαφορές σε μεγάλα θέματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Λεβέντης έκανε μία αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν και τη συνεχή απουσία μεταρρυθμίσεων, φέρνοντας ξανά τη συζήτηση στο ενδεχόμενο ενός Grexit:
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν κάναμε καμία μεταρρύθμιση. Ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου ούτε εσείς στον ενάμιση χρόνο που κυβερνάτε κάνατε καμία μεταρρύθμιση. Δεν θέλουμε μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε κουτοπονηριές, θέλουμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Πρέπει να πείσουμε τους έξω ότι είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τη χώρα, θέλουμε να την κρατήσουμε στο ευρώ. Έχει αρχίσει κόπωση στην Ε.Ε. Λίγο θέλουν να μας πετάξουν έξω.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την για υποκρισία και τονίζοντας ότι ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κόβει τις συντάξεις, ξεχνά ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε προηγηθεί κόβοντας τις κατά 50%. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι για να είναι υπεύθυνος πολιτικός, όταν ζητάει εκλογές πρέπει να παρουσιάσει και ένα συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ως πρωθυπουργός, διαφορετικά, όπως είπε, είναι δημαγωγός.
«Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Αναφορικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώσει πολύ λιγότερο φόρο, η μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού δεν θα πληρώνουν φόρο σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα ελάχιστα ή λιγότερα από όσα πληρώνουν τώρα.
Χαρακτήρισε, ακόμη, ιδιαίτερα ήπια τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται, καθώς έχει ορίζοντα τριετίας και τα μέτρα που νομοθετούνται τώρα θα εφαρμοσθούν σταδιακά, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση των νοικοκυριών να είναι πολύ μικρότερη από την επιβάρυνση που έχει δεχθεί η ελληνική κοινωνία την τελευταία τριετία.
Ο κ. Χουλιαράκης άσκησε έντονη κριτική στο βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το 2014 υπήρχαν σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης οι οποίοι εν συνεχεία ανακόπηκαν, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός και θα οδηγούσε σε βάθεμα της ύφεσης.
Συνεχίζοντας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ήταν 0,7% και ο στόχος για το 2015 ήταν η επίτευξη πλεονάσματος 3%.
«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα πήγαινε όσο καλά προέβλεπε η τότε κυβέρνηση, με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα περί τα 4 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά έως το 3%, ενώ εμείς θα λάβουμε δημοσιονομικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε:
«Η βαθιά διαφορά ανάμεσα σε μας και την συντηρητική παράταξη, είναι ότι η δική μας προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αντίθετα, η Ν.Δ. τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης που θα προκύψουν έως το 2018 θα τα κάνει φοροαπαλλαγές, μειώνοντας το κοινωνικό κράτος. Εμείς θα τα επενδύσουμε στο κοινωνικό κράτος για να βγει η χώρα από την κρίση με ψηλά το κεφάλι».
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
«Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ότι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «συντεταγμένη στρατηγική με μεγάλες τομές εντός και εκτός του πλαισίου συμφωνίας. Δε μείναμε μόνο στους όρους της συμφωνίας αλλά επιλέξαμε βαθιές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ και στο νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες συμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη μεταστροφή της οικονομίας που όλοι επιδιώκουμε».
Ήδη η Ολομέλεια ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με το Νίκο Βούτση να έχει αντιπαράθεση με την Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «στημένο και απαράδεκτο» το χθεσινό λεκτικό επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής μεταξύ δικηγόρων συνδικαλιστών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.
Νωρίτερα, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι η Βουλή σήμερα αστυνομοκρατείται, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που έχουν ραντεβού με κόμματα στο εντευκτήριο να συνοδεύονται από τη φρουρά του Κοινοβουλίου.
«Χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός στο εντευκτήριο, όπου συνδικαλιστές δικηγόροι καταφέρθηκαν εναντίον βουλευτών, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση στα όρια bullying», επισήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
«Είναι στα όρια του «γκροτέσκου» να απειλούνται βουλευτές ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Δεν έδωσα καμία σημασία, παρότι είχαν πλημμυρίσει τα site και ήταν στημένο το επεισόδιο. Επίτηδες δεν έδωσα συνέχεια, είμαι έμπειρος και δημοκρατικός, για να μην δώσουμε τροφή.
Αυτό που επιχειρήθηκε και σήμερα να συμβεί, με νέα ραντεβού που δίνονται εντός Κοινοβουλίου ενώ θα έπρεπε να δοθούν εντός των γραφείων των κομμάτων, δεν θα επιτραπεί στο εντευκτήριο. Στο εντευκτήριο δεν θα γίνεται λεκτική διαμάχη, εύλογη ανάμεσα στην ένταση, μεταξύ συνδικαλιστών και βουλευτών. Όλοι οι συνδικαλιστές να πάνε στα γραφεία των κομμάτων να πουν τα αιτήματα τους, στο γραφείο το δικό μου, που είναι ανοικτό για να πιέσουν, ως έχουν δικαίωμα».
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξελίσσει ένα σύστημα ασφάλισης με προοδευτικούς όρους», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού/φορολογικού νομοσχεδίου, και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση, καταλογίζοντας της πολιτική σκοπιμότητα.
«Πρέπει να διασώσουμε έναν λαό που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλιστικό ταμείο που να μην έχει ελλείμματα σήμερα», τόνισε και προσέθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη.
«Την ίδια ασπιρίνη παίρνει ο φτωχός την ίδια παίρνει και ο πολύ πλούσιος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση λέγοντας πως ενώ είχε ψηφίσει την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού στην συνέχεια δεν στήριξε τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την κάλεσε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολιτική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και ότι προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων.
«Δεν θα αφήσετε τίποτα όρθιο. Σας στοιχειώνουν τα λάθη σας και το παρελθόν σας. Η ΝΔ είναι η ελπίδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προέβη σε τροποποιητικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Εκτός από την τρίμηνη παράταση στο αγγελιόσημο, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την τροπολογία παραχωρείται μεταβατική περίοδος δύο μηνών για την ασφαλιστική τους ένταξη στον νέο ασφαλιστικό φορέα, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, «μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο».
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να χορηγούνται οι συντάξεις, λόγω θανάτου, με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας. Όπως αιτιολόγησε ο υπουργός αυτό γίνεται διότι «η ομάδα αυτή είναι εκτεθειμένη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε μεγαλύτερους κινδύνους. Και όταν προστατεύεται το έλασσον δεν μπορεί να μην καλύπτεται το μείζον…».
Με νέα τροπολογία το υπουργείο Εργασίας προβλέπει τη ρύθμιση αρμόδιας Επιτροπή για τη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φτωχών οφειλετών.
Ειδικότερα, με την υπό ψήφιση τροπολογία προβλέπονται τα ακόλουθα:
Συστήνεται αρμόδια επιτροπή για τη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πτωχών οφειλετών, καθώς και οφειλετών που έχουν υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες συνδιαλλαγής και εξυγίανσης για χρέη που δεν ρυθμίζονται από τη συμφωνία που επικυρώθηκε δικαστικά, η οποία αποτελείται υπό την οριζόμενη σύνθεση.
Στις περιπτώσεις πτωχών οφειλετών, ανεξάρτητα αν οι οφειλές τους έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ κι εφόσον το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ, το αίτημα εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ τα αιτήματα οφειλετών που έχουν συνάψει συμφωνία συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης, εξετάζονται μόνο από την Επιτροπή, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.
Επίσης, διευρύνεται ο σκοπός λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) με τη χορήγηση και προσυνταξιοδοτικών και άλλων παροχών στους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), καθώς και στους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ). Εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στον Ε.Φ.Κ.Α.
Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να ιδρύονται στον ΟΑΕΔ, με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πειραματικές επαγγελματικές σχολές μαθητείας (Π.ΕΠΑ.Σ Μαθητείας).
Πηγή: efsyn.gr