Του Χρήστου Κοντού
Η φράση «Στο εξωτερικό πλέον είναι ευκολότερο να κλείσεις ραντεβού με καθηγητή πανεπιστημίου παρά με έναν τεχνίτη, κάτι που αναμένεται να δούμε και στην χώρα μας» περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη τεχνιτών στην Ελλάδα και φυσικά και στα Τρίκαλα.
Τα πράγματα είναι τραγικά, οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καλουπατζήδες, σιδεράδες στο νομό Τρικάλων (ότι γλώσσα κι αν μιλούν), είναι προς εξαφάνιση.
Οι υδραυλικοί
Το μεγάλο πρόβλημα αυτό της έλλειψης των τεχνιτών ανέδειξε ο πρόεδρος των υδραυλικών νομού Τρικάλων Νίκος Βαλομάνδρας μιλώντας στον «Ενεργό Πολίτη».
«Ψάχνουμε να βρούμε άτομα να έρθουν για δουλειά και δεν υπάρχουν, την περασμένη εβδομάδα μου ζήτησαν από τη Γερμανία να του στείλω όσους τεχνίτες υδραυλικούς, που να τους βρω όμως, όταν το πρόβλημα της έλλειψης είναι εμφανές και στην πόλη μας;», τόνισε ο κ. Βαλομάνδρας και επισημανε: «Πρέπει τα παιδιά να στραφούν στις τεχνικές σχολές υπάρχουν τόσο τα τεχνικά Λύκεια στο δημόσιο όσο και πολλές ιδιωτικές σχολές. Σ’ αυτό φταίνε και οι γονείς που δεν τους παροτρύνουν».
Οι ηλεκτρολόγοι
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στον χώρο των ηλεκτρολόγων σύμφωνα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων στα Τρίκαλα Βασίλη Μπακογιάννη.
«Το πρόβλημα εστιάζεται την περίοδο 2011-12 όταν ξέσπασε η κρίση και σταμάτησε η οικοδομική δραστηριότητα» θα μας πει. Τότε σταμάτησε η εργασία σε πολλούς τομείς με αποτέλεσμα οι νεαροί που ερχόντουσαν να μάθουν και στη συνέχεια θα γινόντουσαν τεχνίτες πήγαν και έγιναν ντελιβεράδες και μπάρμαν. Αλλοι πάλι προτιμούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και βολεύονται με αυτά.
Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί
Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί, είναι άγνωστες λέξεις για τις νέες γενιές που όχι μόνο με δική του ευθύνη αλλά και των γονιών τους, δεν οδηγούνται πλέον στις οικοδομές παρά το μεροκάματο που υπάρχει σήμερα. Στα Τρίκαλα τεχνίτες για καλούπωμα, σοβατζήδες και σιδεράδες είναι είδος προς εξαφάνιση.
«Η αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στην Αθήνα ανέδειξε την ένδυα σε τεχνικό προσωπικό», θα μας πει ο πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής Αχιλλέας Βανταλής.
«Στις οικοδομές πλέον δεν μπορείς να βρεις μάστορα ή εργάτη κάτω από 40 ετών. Δυστυχώς όχι μόνο δεν αναπληρώνονται αλλά και όσοι μετανάστες είχαν μάθει τη δουλειά, όταν ξέσπασε η κρίση επέστρεψαν στις πατρίδες τους», θα μας πει.
Στα ΕΠΑΛ
Ένας άλλος δρόμος για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ που μπορούν να παρακολουθήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για 9 μήνες, σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Νίκου Ντόγκα . Κατά την διάρκεια της Μαθητείας οι μαθητές παρακολουθούν εξειδικευμένα εργαστηριακά μαθήματα 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται μία ημέρα στο σχολείο και, παράλληλα, «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη, που είτε είναι ιδιώτης, είτε φορέας του Δημοσίου.
Η Τάξη Μαθητείας προετοιμάζει το νέο απόφοιτο του ΕΠΑΛ για την ομαλή μετάβασή του από την εκπαίδευση στο επάγγελμα, προσφέροντάς του εργασιακή εμπειρία και εξοικείωση με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων προσφέροντας:
Εκπαίδευση στο χώρο εργασίας
Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστική κάλυψη
Μισθός 95% του κατώτατου ημερομίσθιου
Εποπτεία της σχολικής μονάδας
Πρόγραμμα μάθησης στο σχολείο
Αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5 μετά από εξετάσεις
Στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων λειτουργεί για 5η συνεχή χρόνια το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας με μεγάλη επιτυχία, μιας και πολλοί από τους απόφοιτους συνεχίζουν να εργάζονται στον ίδιο εργοδότη και μετά το πρόγραμμα αυτό. Οι ειδικότητες που λειτουργούν στην τάξη Μαθητείας είναι:
Να σημειωθεί ότι την φετινή χρονιά 43 μαθητές παρακολουθούν την τάξη μαθητείας στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων και εργάζονται σε επιχειρήσεις αλλά και σε φορείς του Δημοσίου. Η τάξη Μαθητείας είναι μια καλή ευκαιρία για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία αλλά και για τις επιχειρήσεις για να αναζητήσουν καταρτισμένους εργαζόμενους. Το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μόνο η καταβολή των εργοδοτικών εισφορών που ανέρχονται στο ποσό των 5,33 ευρώ περίπου ανά ημέρα.
Όσες Επιχειρήσεις & Εργοδότες επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας, στους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και ειδικότερα στους Αποφοίτους του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων (Τομέας Μηχανολογίας, Τομέας Ηλεκτρολογίας και Τομέας Πληροφορικής), μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, στο τηλέφωνο 2431028977 για να πάρουν πληροφορίες και να δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.
Τραγικά τα στοιχεία
Οι κενές θέσεις εργασίας σε μια χρονική περίοδο που η ανεργία ανέρχεται σε 13,3% είναι ένα ιδιόμορφο φαινόμενο που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου του 2021 ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, εξαιρουμένων του πρωτογενούς τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 117,8%, δηλαδή σε 12.180 από 5.600.
Ειδικά στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό όχι μόνο υψηλών προσόντων, αλλά και εξειδικευμένους τεχνίτες, όπως χειριστές μηχανημάτων, υδραυλικούς, οξυγονοκολλητές, ψυκτικούς κ.ά.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο εν όψει των προβλεπόμενων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια και οφείλεται κυρίως στην ελλιπή διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αλλά και στις χαμηλές αμοιβές.
Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που λειτουργεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) έχει εντοπίσει εδώ και καιρό τις ελλείψεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην ελληνική αγορά εργασίας εντοπίζονται ελλείψεις σε: προγραμματιστές, μηχανικούς υπολογιστών, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, εργάτες κατασκευαστικού κλάδου, τεχνίτες παραγωγής προϊόντων, τεχνίτες επισιτισμού, πωλητές, ηλεκτροσυγκολλητές, logistics, υπαλλήλους security, φορτοεκφορτωτές, οδηγούς, διανομείς, χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, φανοποιούς, ταμίες, βοηθούς λογιστών, υπευθύνους ποιοτικού ελέγχου, τεχνολόγους τροφίμων, μάγειρες, ζαχαροπλάστες κ.λπ.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα είναι τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών, ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί καθώς και χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.