Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D. , Δημοτικός Σύμβουλος, Πολιτευτής. ΑΝ.ΕΛ
Πολλά πράγματα γίνονται στη χωρά μας κάθε τόσο ,ενώ στην Ευρώπη οι ίδιες καταστάσεις έχουν παγιωθεί και αντιμετωπίζονται με τον προσήκοντα σεβασμό και με μεγάλη προσοχή. Αυτά που αλλάζουν πολύ συχνά σ’εμας είναι αρκετά. Το φορολογικό σύστημα, το εκπαιδευτικό σύστημα, το θέμα της Υγείας, μ’ολες τις παραμέτρους, οι νόμοι παραγωγής και διακίνησης αγαθών, οι επενδυτικοί κανόνες, οι κοινωνικές δομές, οι εκλογικοί νόμοι ,η μορφή, η δομή και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,το είδος και το περιεχόμενο του κοινωνικού κράτους, οι εμπορικές διατάξεις, το Συνταξιοδοτικό και το εργασιακό δίκαιο, οι τρόποι λειτουργίας της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, οι προτεραιότητες της κοινωνίας και οι κυβερνήσεις.
Όλα αυτά έχουν τόσες συχνές και μεγάλες αλλαγές, που δεν καλύπτονται από ένα τόσο μικρό πολιτικό άρθρο. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με την «κουρελού της παιδείας» μιας και ακούγονται πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα ,ακόμα και κατάργηση των εξετάσεων για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι μαθητές και οι φοιτητές, με κύριο μοχλό την ΔΕΣΠΑ με απεργίες και μαχητικές εκδηλώσεις διεκδίκησαν το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία.
Η άνοδος του Γεωργίου Παπανδρέου έφερε μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές με την καθιέρωση της δωρεάν παιδείας και στη δεκαετία 1970 και αρχές του 1980 έχουμε άλλες μεταβολές.
Από τότε άρχισε μια περίοδος ,που συνεχίζεται και σήμερα, γεμάτη με συνεχείς αλλαγές σ’ολες τις βαθμίδες της παιδείας ,που θυμίζουν την πολύχρωμη κουρελού .
Οι …περίφημες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία δεν γίνονται μόνο, όταν αλλάζει η κυβέρνηση, αλλά όταν αλλάζει και ο Υπουργός…! Είδαμε υπουργούς του ιδίου κόμματος να ανατρέπουν την εκπαιδευτική πολιτική που εφάρμοσαν οι προκάτοχοι τους. Αυτό δεν γίνεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα.
Η Παιδεία κατά την άποψη αρχαίων φιλοσόφων είναι ένα χώρος ,ένα χωράφι που τα παράγει όλα ,αρκεί να καλλιεργείται σωστά. Το μέλλον της χώρας στηρίζεται ακριβώς στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο τι ανθρώπους θέλουμε να βγαλουμε,με ποια μέσα και με ποιους εκπαιδευτικούς. Το να αλλάζεις κάθε χρόνο τον τρόπο λειτουργίας του σχολειου,το να καταργείς και να επαναφέρεις τις εξετάσεις, το να παραμορφώνεις την διδακτέα και εξεταστέα υλη,το να τροποποιείς το σύστημα εισαγωγής σε ΤΕΙ, ΑΕΙ και Στρατιωτικές Σχολές, δεν κάνει καλό ούτε στα παιδιά μας, ούτε στην πατρίδα μας.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να αδιαφορούν οι πάντες για τα πάντα και να βγάζουμε μαθητές που δεν ξέρουν να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά, που να μην γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα από την μαρτυρική πορεία του Ελληνικού Έθνους, που να μην γνωρίζουν τι θα σπουδάσουν και τι θα κάνουν μετά την λήψη του πτυχίου. Παράγουμε ανέργους πτυχιούχους, πολύ αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι στην συνεχεία γίνονται οικονομικοί μετανάστες και δουλεύουν σε ξένες χώρες, ενώ το κράτος και οι γονείς που ξόδεψαν μια ολόκληρη περιουσία. Τέλος έχουμε εκπαιδευτικούς που από την ώρα που διορίστηκαν μέχρι την ώρα που πήραν σύνταξη δεν αξιολογηθήκαν ούτε μια φορά.
Απίστευτα και τρομακτικά. Δυστυχώς αυτή είναι η κουρελού της παιδείας, με το Ράβε …Ξήλωνε…και ο Θεός ας βάλει το χέρι του…!