Οι εκδόσεις ΕΠΕΚΕΙΝΑ και το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ σας προσκαλούν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00 στη Σουίτα Art Cafe (Στρατηγού Σαράφη 18, τηλ. 2431020676) σε μια συζήτηση για το βιβλίο “ΑΒΑΘΟ ΡΥΑΚΙ…” της γαλλίδας ψυχαναλύτριας Catherine Millot, με αφορμή την πλανητική περιπέτεια του κορονοϊού.
Η επεξεργασία της εμπειρίας νόσησης οδηγεί στην επανεκκίνηση της ζωής δίνοντας άλλη διάσταση σε κομβικά συμβάντα.
Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν οι:
Βέρα Παύλου, ψυχαναλύτρια και μεταφράστρια του βιβλίου
Εύη Παπαθανασίου, παιδίατρος
Βαγγέλης Γαλάνης, ψυχολόγος, υπεύθυνος των εκδόσεων ΕΠΕΚΕΙΝΑ
Η Catherine Millot είναι Γαλλίδα ψυχαναλύτρια και συγγραφέας. Υπήρξε καθηγήτρια ψυχανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Paris-VIII. Σπούδασε φιλοσοφία πριν στραφεί στην ψυχανάλυση. Το 1971 ξεκίνησε μια οκταε – τή ανάλυση με τον Λακάν και παρακολούθησε τα σεμινάριά του από το 1971 μέχρι τον θάνατό του. Έχει γράψει έξι βιβλία που εκδόθηκαν στη σειρά “L’Infini” των εκδόσεων Gallimard: La vocation de l’ecrivain (1991), Gide Genet Mishima (1996), Abîmes ordinaires (2001), La vie parfaite (2006), O Solitude (2011) και La vie avec Lacan (2016, ελλ. μτφρ., Η Ζωή μου με τον Λακάν, Κέλευθος, 2018).
«Ο θάνατος δεν κατείχε ποτέ σημαντική θέση στη συνειδητή μου ζωή. Δεν τον σκέφτομαι καθόλου και με απασχολεί ακόμα λιγότερο. Να πεθαίνεις την τελευταία στιγμή, όπως έλεγε ο Σελίν, με το κουράγιο και την αξιοπρέπεια που έχω δει να γίνεται στα ζώα, με την απλότητά τους, αυτό εύχομαι. Παρόλο που στην εφηβεία ο θάνατος δεν με απασχολούσε παραπάνω, μερικές φορές ξυπνούσα αλαφιασμένη μες στη νύ – χτα με τη σκέψη ότι κάποια μέρα θα πέθαινα. Με τυραννούσε μια ακατάλυτη μοναξιά, σαν να ήμουν στα πρόθυρα ενός επι – κείμενου θανάτου. Έπειτα αυτά τα ξυπνήματα σταμάτησαν. Αργότερα ενδιαφέρθηκα για τις φιλοσοφίες της αρχαιότητας που βλέπουν τον θάνατο σαν κάτι αμελητέο, συνηχώντας με τούτο τον στίχο του Μαλλαρμέ: «Άβαθο ρυάκι, συκοφαντημένο, ο θάνατος». Εντούτοις κατέχει σημαντική θέση, συχνά εν αγνοία μου, σε αυτά που γράφω. Πρόσφατα κινδύνευσα να πεθάνω από κορωνοϊό».