Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Tεχνογνωσία από Βόρεια Ιρλανδία για τη σύσταση του υπερταμείου

16.08.2016


Στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενταχθούν 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, με ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες σημαντικές περικοπές δικαιωμάτων.

Τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τη Βόρεια Ιρλανδία και τον μη κερδοσκοπικό δημόσιο οργανισμό NI-CO, θα λάβει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υλοποιήσει ένα από τα ίσως πλέον δύσκολα εγχειρήματα της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε έναν Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ηδη, στελέχη της εταιρείας συμβούλων που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και ΜΚΟ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία βρίσκονται στην Ελλάδα και πραγματοποιούν κλειστές συσκέψεις ώστε να φέρουν εις πέρας τη δημιουργία ενός Ταμείου-μαμούθ και μάλιστα υπό αυστηρά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Οπως αποκαλύπτει η «Κ», η συμφωνία έκλεισε μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Structural Reform Support Service – SRSS), που αντικατέστησε τη γνωστή ομάδα δράσης της Κομισιόν (Task Force) και χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ποια είναι

H ΝΙ-CO είναι μια εταιρεία που διαθέτει εξειδικευμένους συμβούλους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εργαστούν μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο κατά κύριο λόγο τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων αλλά και την ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων από τη φορολογική διοίκηση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ, καθώς η αύξηση των εσόδων των υπό ένταξη Ταμείων εντός του 2017 αποτελεί το πλέον δύσκολο στοίχημα τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και για την κυβέρνηση ευρύτερα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ύστερα από συζητήσεις μεταξύ της NI-CO, του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κατά τους πρώτους μήνες του 2017 θα επιτευχθεί η ενιαία είσπραξη φόρων και εισφορών από την ΓΓΔΕ, με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, ΗΔΙΚΑ, και τις εφορίες να ανταλλάσσουν στοιχεία για εισφορές και εισόδημα αντίστοιχα. Βάσει του νόμου, έως το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση υπό τη φορολογική διοίκηση.

Στον ΕΦΚΑ περνούν, μάλιστα, αυτόματα και όλες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, που ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των χρεών ύψους 16 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί για είσπραξη στο ΚΕΑΟ (το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία του νέου υπερταμείου).

Ηδη, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, έχει συσταθεί το προσωρινό 11μελές διοικητικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου, το οποίο απαρτίζουν οκτώ διοικητές Ταμείων, με επικεφαλής τον διοικητή του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανό, δύο ειδικοί επιστήμονες-δικηγόροι και δύο στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Οικονομικών. Η θητεία του λήγει αυτοδίκαια με τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΕΦΚΑ και στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών θα πρέπει να «τρέξει» σε συνεργασία με τη NI-CO τις διαδικασίες για την ενοποίηση των μητρώων των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους Ταμείων, τη διοικητική αναδιοργάνωση, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών και τη μεταφορά του προσωπικού που θεωρείται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού ήδη έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους στα Ταμεία.

Το προσωρινό Δ.Σ. καλείται επίσης να συντάξει τον παρθενικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το έλλειμμα ενδέχεται να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Καλείται, βέβαια, ακόμη και να εισηγηθεί νέο κανονισμό για την ασφάλιση και τις παροχές, για το σύνολο των 3,5 εκατ. ασφαλισμένων και των 2,6 εκατ. συνταξιούχων που θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ, με ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες σημαντικές περικοπές δικαιωμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr