Τα σουέντ παπούτσια είναι ευαίσθητα απέναντι σε λεκέδες και γρατζουνιές και είναι δύσκολο να καθαριστούν. Δείτε πως, με τον σωστό τρόπο, θα κάνετε τα παπούτσια σας να μοιάζουν σαν καινούργια, χωρίς κίνδυνο να τα καταστρέψετε.
Μπορείτε να καθαρίσετε τους μικρούς σε ένταση λεκέδες από τα σουέντ παπούτσια με μια καθαρή γομολάστιχα.
Αν ο λεκές είναι πιο βαθύς τρίψτα ελαφρά με μια λίμα νυχιών ή με ψιλό σύρμα.
Αν και πάλι ο λεκές επιμένει, περάστε τους επίμονους λεκέδες με ένα μαλακό πανί, εμποτισμένο με λευκό ξύδι. Αφήστε το ξύδι να στεγνώσει και τρίψτε το δέρμα με μία βούρτσα, ή ψιλό σύρμα. Αν το σουέντ δέρμα στα παπούτσια σου έχει φθαρεί, βάλε νερό σε κατσαρόλα να βράζει, μαλάκωσέ τα στον ατμό και αφαίρεσε τους λεκέδες με μαλακή βούρτσα. Αν υπάρχουν σημεία φθοράς, τρίψ’ τα απαλά με λεπτό γυαλόχαρτο ή λεπτό σύρμα.
Αν ο λεκές είναι ξηρός, το μεταλλικό σφουγγαράκι της κουζίνας θα τον εξαφανίσει. Απλά τρίβετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
Συνήθως οι λεκέδες εισχωρούν βαθιά στο σουέτ χάρη στην απορροφητικότητα του. Σε αυτή τη περίπτωση, λίγο βραστό νερό και μια λίμα νυχιών ή μεταλλικό σφουγγαράκι θα βοηθήσουν να το καθαρίσετε. Με ένα πανάκι, βάλε το καυτό νερό στο σουέντ για να ανοίξουν οι πόροι του κι έπειτα τρίψτε ελαφρά με τη λίμα. Έπειτα, με ένα στεγνό πανί φροντίστε να απομακρύνετε την υγρασία που θα έχει παραμείνει.
Θυμηθείτε, η μόνη εποχή που δεν θα πρέπει να φοράτε παπούτσια ή μπότες σουέτ σας είναι η περίοδος των βροχών. Ν α όμως που τα σουέντ είναι χειμωνιάτικα αξεσουάρ !!! Επειδή λοιπόν, εφ” όσον φοριούνται το χειμώνα είναι λογικό και να βραχούν. Σε αυτή τη περίπτωση, πριν κρεμάσετε το σουέντ παλτό σας στη ντουλάπα, και τα παπούτσια σας στη παπουτσοθήκη, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε στεγνώσει περνώντας τα απαλά με μια καθαρή πετσέτα σε μια κατεύθυνση καθώς επίσης και τα παπούτσια σας αν βεβαιωθείτε ότι έχει μόνο καθαρό νερό και όχι λάσπες. Αν έχουν λάσπες θα τα αφήσετε να στεγνώσουν και μετά θα τα καθαρίσετε πρώτα με μια απαλή βούρτσα αν δεν φύγει με γόμα και αν και πάλι δεν φύγουν οι λεκέδες με ψιλό σύρμα.
Συμβουλές:
Αν πέσει νερό πάνω σε σουέτ, μπορείς να προλάβεις πριν να δημιουργηθεί λεκές αν δράσεις άμεσα. Απλά πάρε χαρτί, μια μικρή πετσέτα ή ένα πανί και πίεσε τοπικά όπου έχει βραχεί για να απορροφηθεί το νερό.
Ποτέ δεν μεταφέρουμε ή αποθηκεύουμε τα σουέτ σε πλαστικές σακούλες. Προτίμησε μια μαξιλαροθήκη.
Εσύ, ήξερες ότι τα σουέτ μπορούν να ξαναβαφτούν ή να αλλάξουν χρώμα;
Πρόσεχε που αφήνεις σουέτ γάντια και jacket γιατί είναι από τα πρώτα σουέντ αντικείμενα που είναι επιρρεπή στους μύκητες της μούχλας!
Στους συνηθισμένους απλούς λεκέδες, μια απλή λευκή σχολική γόμα είναι κατάλληλη για να αφαιρέσεις μικρούς λεκέδες από το αγαπημένο σου σουέτ! Είναι το πρώτο που θα δοκιμάσεις πριν προχωρήσεις στις επόμενες λύσεις.
Μην πετάς την παλιά οδοντόβουρτσα! Είναι ότι πρέπει για τον καθαρισμό σουέτ. Είναι όσες μαλακές χρειάζεται για να μην δημιουργήσουν φθορές και τόσο σκληρές για να απομακρύνουν τον όποιο λεκέ.
Αν νομίζεις ότι χάλασες το σουέτ από το τρίψιμο, κάνεις λάθος. Μπορείς να το πας στο καθαριστήριο ή τον τσαγκάρη να στο φτιάξουν. Εναλλακτικά, μπορείς μόνη σου στο σπίτι με ζεστό νερό κι ένα βαμβακερό πετσετάκι να το επαναφέρεις στην αρχική του κατάσταση.
sintayes.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/pos-na-katharisete-ta-soyent-papoytsia-sas#ixzz4yuLUtVRm
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook