Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

To Erasmus+ βρήκε… φιλοξενία στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ

27.11.2016 /

Υποδοχή στο Δημαρχείο Τρικάλων και Πολιτιστική Περιήγηση στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, στο Κουρσούμ Τζαμί, στο Οθωμανικό λουτρό, στην παλιά πόλη και στις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο της 1ης διεθνικής συνάντησης του Σχεδίου Erasmus+ με τίτλο ‘Power @pp your Learning Skills (P@ls)’, μια σύμπραξη έξι χωρών που συντονίζει το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές επισκέψεις της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ημέρας.

Συγκεκριμένα, στις 22 Νοεμβρίου 2016, τις τριμελείς αποστολές εκπαιδευτικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Τουρκία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) με συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου συντονιστή υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Τρικάλων, η Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας, κα Έφη Λεβέντη. Μετά τους θερμούς χαιρετισμούς και την ανταλλαγή δώρων ακολούθησε σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της πόλης και των σύγχρονων υποδομών της και στη συνέχεια η κα Ελένη Γιοντζή, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων παρουσίασε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Επόμενος σταθμός το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, όπου με ξεναγό την ίδια την ιδιοκτήτρια και βραβευμένη συγγραφέα, κα Μαρούλα Κλιάφα, περιηγήθηκαν στην αίθουσα τοπικής ιστορίας και στις διάφορες πτυχές της τρικαλινής ζωής από το 1881 ως τις μέρες μας καθώς και στο παραδοσιακό τυπογραφείο όπου δεσπόζουν πρωτοσέλιδα τρικαλινών εφημερίδων και αποτελεί ένα αξιόλογο αρχείο για το πρόσφατο παρελθόν της πόλης. Είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη γλαφυρή και παραστατική αφήγηση από την κα Κλιάφα ενός παλιού Θεσσαλικού μύθου με αφορμή συλλογή πινάκων με μύθους της περιοχής μας. Επιπλέον πληροφορήθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας ενός εργοστασίου, των ψυκτικών θαλάμων και για τις συνθήκες εργασίας από το 1926 ως το 1993, ενώ στο τρικαλινό φαρμακείο του 1890 έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο ο φαρμακοτρίφτης παρασκεύαζε τα φάρμακα του. Τέλος θαύμασαν τη συλλογή από πώματα και ετικέτες μπουκαλιών από όλο τον κόσμο και στο φιλόξενο χώρο του παραδοσιακού ελληνικού Καφενείου γεύτηκαν ένα δροσιστικό αναψυκτικό από τη Βιομηχανία Παραγωγής Αναψυκτικών «Κλιάφα».

Μετά την υποδοχή από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κα Κρυσταλλία Μαντζανά ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Σπύρο Κουγιουμτζόγλου στο τέμενος του Οσμάν Σάχ που έχτισε ο ονομαστός αρχιτέκτονας του 16ου αιώνα Σινάν, το μόνο σωζόμενο από τα πολλά οθωμανικά τζαμιά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη των Τρικάλων, στον τουρμπέ (μαυσωλείο) στο οποίο ετάφη ο Οσμάν Σάχ αλλά και στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό (χαμάμ) στις παλιές ποινικές Φυλακές, ένα σημαντικό συγκρότημα λουτρών της οθωμανικής περιόδου με δύο εισόδους για διπλή χρήση των λουτρών από γυναίκες και άνδρες.

Την επόμενη μέρα στις 23 Νοεμβρίου οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα όμορφα στενά του Βαρουσίου, να θαυμάσουν την ιστορική αρχιτεκτονική της παλιάς αριστοκρατικής συνοικίας και των Μανάβικων, να απολαύσουν για άλλη μια φορά την εξαιρετική ξενάγηση του αρχαιολόγου κ. Σπύρου Κουγιουμτζόγλου στο χώρο του Φρουρίου, να σταθούν στα ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών και τέλος να κάνουν μια διασκεδαστική βαρκάδα στο Ληθαίο.

Λίγο πριν την αποχώρησή τους την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου μαγεύτηκαν από τις φυσικές ομορφιές και τα τοξωτά γεφύρια της Παλαιοκαρυάς και της Πύλης και ταξίδεψαν στο ιστορικό παρελθόν της πολύπαθης βυζαντινής εκκλησίας της Πόρτας Παναγιάς με τη λεπτομερή ξενάγηση του φύλακα του ναού, Αχιλλέα Μαγουλιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και την Αντιδήμαρχο Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας, κα Έφη Λεβέντη, την κα Ελένη Γιοντζή, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων, τη συγγραφέα κα Μαρούλα Κλιάφα, τη Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κα Κρυσταλλία Μαντζανά και τον αρχαιολόγο κ. Σπύρο Κουγιουμτζόγλου για την ευγενική συμβολή τους στο έργο μας.

Ο Διευθυντής Βασίλειος Βαρσάνης και οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας του Εσπερινού ΕΠΑΛ Τρικάλων: Κατερίνα Μπαντέκα, Θανάσης Βράντζας, Χαρά Ρουσουλιώτη, Λίλα Μανίκα, Βάσω Παπαποστόλου, Έλενα Μπακάλη, Γιώργος Πατρίκης, Λίλια Κόπανου, Λίλια Παπαστάθη, Κώστας Καραμίχας, Στέλιος Λάσκος, Άρης Κάκιας,

κείμενο: Χ. Ρουσουλιώτη