Η Ελληνική Βουλή στην ιστορική της συνεδρίαση την 27/6/15 αποφάσισε στη πιο κρίσιμη φάση της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας, να προκηρύξει Δημοψήφισμα για το κρίσιμο εθνικό ζήτημα : «γίνεται αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν στο Γιούρογκρουπ της 25/6/15 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και αποτελείται από 2 έγγραφα τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;».
Και μόνη η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 26/6/ για Δημοψήφισμα, άρκεσε για να εξωθήσει το Ιερατείο το οποίο διοικεί τη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη σε σπασμωδικές αντιδράσεις :
Ταυτόχρονα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν ήδη κοινοβουλευτικές διεργασίες για το ελληνικό πρόβλημα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε μελέτη του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτείνοντας κούρεμα 30%, ενώ Γερουσιαστές των ΗΠΑ προειδοποιούν το ΔΝΤ για τις ευθύνες του έναντι της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.
Την 29/6/, ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ.Γιούνκερ σε Συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το ναυάγιο στο τραπέζι του διαλόγου και για τις προθέσεις των δανειστών έναντι «της χώρας του Πλάτωνα που πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της Ενωμένης Ευρώπης». Ανέφερε ότι :
Εάν όλα όσα διακήρυξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσφατα ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ.Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ.Ρέντσι κ.ά. γίνουν δεσμευτικά και για τους ίδιους και για όλα τα θεσμικά όργανα των δανειστών, ανεξάρτητα από την έκβαση του Δημοψηφίσματος, τότε μπορεί ΑΜΕΣΑ, κατά τη γνώμη μου, να υπάρξει αμοιβαία επωφελής ΣΥΜΦΩΝΙΑ έντιμου συμβιβασμού.
Οι εξελίξεις, η έντονη κινητικότητα, προκλήθηκαν από ένα Δημοψήφισμα που έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνει. Την 25 Γενάρη ο Ελληνικός λαός, βιώνοντας την άθλια πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, στις συνθήκες διαβίωσης και ένα τεράστιο χρέος στο 177% του ΑΕΠ μετά από 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, μας εξουσιοδότησε να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα παραγωγικής – διοικητικής – αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης που ανακοινώσαμε και τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ, παραμένοντας στο ευρώ. Προέκυψε όμως η δραματική Διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών η οποία οδήγησε αρχικά στη μεταβατική Συμφωνία « δημιουργικής ασάφειας» της 20ης Φεβρουαρίου (την οποία κάθε πλευρά την ερμήνευε σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες) και στη συνέχεια στον «διάλογο κουφών» στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο ΧΙΛΤΟΝ, όπου οι μεν δανειστές ήθελαν « πάση θυσία» την υλοποίηση της 5ης Αξιολόγησης και των 19 προαπαιτούμενων, η δε ελληνική πλευρά μια αμοιβαία επωφελή Συμφωνία (που κατέληξε στο 47 σέλιδο κείμενο, στα συνοδευτικά του, στο επίσημο κείμενο που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός την 22/6/).
Η βασανιστική Διαπραγμάτευση σε καθεστώς προκλητικής και μεθοδευμένης οικονομικής ασφυξίας και αφόρητων εκβιασμών έφερε στην επιφάνεια το μείζον εθνικό ζήτημα : Τι μπορούμε να θυσιάσουμε για να αποφύγουμε τις απειλές εξόδου από την Ευρωζώνη και για να υπάρξει Συμφωνία με τους δανειστές ;
ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, απαντάνε: τα πάντα. Και την ψυχή μας. Ότι ζητάνε οι δανειστές. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Ότι πεί ο κ.Σόϊμπλε, ο κ.Ντάϊσελμπλουμ, ο κ.Ντράγκι, ο κ.Τούσκ…. ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις τους στη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους, σε διαιώνιση της καταστροφικής ύφεσης, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της εθνικής ταπείνωσης…
Το ΠΑΣΟΚ της κ.Γεννηματά είχε τουλάχιστον την ευαισθησία να στείλει επιστολή στους ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων και στους δανειστές, να μην επιμένουν σε εκβιασμούς και ακραίες συμπεριφορές.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την 27/6/ ήταν συγκλονιστική. Η πλευρά του κλάμπ «των προθύμων» κατέφευγε σε αστεία επιχειρήματα με κυρίαρχο το εξής καταπληκτικό : « ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη». Εάν ήταν στιγμιαίο λεκτικό λάθος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Φαίνεται όμως ότι συνειδητά ταυτίζουν την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρώπη για να δημαγωγούν, ενώ γνωρίζουν ότι η Ελβετία π.χ. δεν ανήκει ούτε στη ζώνη του ευρώ ούτε στην Ε.Ε., ενώ η Μεγ.Βρετανία προγραμματίζει να κάνει Δημοψήφισμα το 2017 για να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην Ε.Ε.
Το πιο θλιβερό είναι ότι ως Ευρώπη εννοούν το Ιερατείο της, την ερμηνεία του Σόϊμπλε για το τι είναι Ευρώπη. Ως Ευρώπη εννοούν το Κογκλάβιο που αποφασίζει.
Το κεντρικό ζήτημα λοιπόν που κλήθηκαν, κατά τη γνώμη μου, να λύσουν την Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους, είναι :
Μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να υπογράψει μια Συμφωνία με ρυθμίσεις και μέτρα που καθιστούν μόνιμα τη χώρα Αποικία Χρέους ή πρέπει να επιμείνει «πάση θυσία» σε έναν Έντιμο Συμβιβασμό που να επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τη παραγωγική- διοικητική-αναπτυξιακή ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ και για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους το οποίο προκάλεσε ένα άθλιο, πελατειακό, διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο, σύστημα εξουσίας ;
Μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να υπογράψει μια Συμφωνία που έχει τη λογική των Μνημονίων ;
Μπορεί να έχει την υπογραφή μας μια Συμφωνία που οδηγεί :
Συμπερασματικά :
Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είναι ήδη γνωστό. ΕΝΩΝΕΙ την ιστορική διαδρομή αυτής της χώρας, με τη φωνή των κινημάτων, με τα συνθήματα συμπαράστασης των διαδηλωτών – των διανοουμένων – των ευρωπαϊκών λαών σε κάθε άκρη της Ευρώπης για την «άλλη Ευρώπη» που ονειρευτήκαμε και « είναι εφικτή» με ριζοσπαστικές αλλαγές του συσχετισμού δυνάμεων σε όλες τις χώρες, με την επιτυχία του αριστερού κυβερνητικού προτύπου στην Ελλάδα…