Κυριακή 08.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Delphi economic forum 2018: «Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι των 1,7 τρισ. δολ. από τα private equity funds»

03.03.2018


O επικεφαλής της BC Partners (Ηνωμένο Βασίλειο), Νίκος Σταθόπουλος

Ρήξη στο μοντέλο που ωθεί στη φυγή ταλαντούχων νέων από την Ελλάδα, με παροχή κινήτρων για την παραμονή τους εντός συνόρων, πρέπει να επιδιώξει η χώρα, όπως τόνισε η Ντέμπορα Γουίνς -Σμιθ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (ΗΠΑ).

Μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ, η ίδια επισήμανε ότι η Ελλάδα υποεπενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η καινοτομία δεν χρειάζεται να είναι ανώτατης τεχνολογίας, μπορεί να επικεντρωθεί σε δεκάδες άλλους τομείς, ενώ είναι εφικτό να αναπτυχθεί και από επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους. «Είναι δύσκολο να μεγενθύνεις τις μικρές επιχειρήσεις και γι’ αυτό χρειάζονται θεσμοί που θα στηρίξουν και θα καθοδηγήσουν αυτές τις προσπάθειες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς» σημείωσε η κα Γουίνς- Σμιθ.

Χρ. Μεγάλου: «Σε ΜμΕ το 1 δισ. από τα 3,1 δισ. ευρώ που η Τράπεζα Πειραιώς θα «ρίξει» φέτος στην αγορά με τη μορφή δανείων»

Την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα συγκρατούν τους νέους και μορφωμένους ανθρώπους στη χώρα, τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ. Επισήμανε επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντηρούν το 99% της απασχόλησης και το 85% της προστιθέμενης αξίας.

Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να συνδέσουμε περισσότερο τις επιχειρήσεις με τα πανεπιστήμια και θα παράσχουμε τη δυνατότητα σε αποφοίτους πανεπιστημίων να εργαστούν σε τομείς της τράπεζας» και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να είμαστε εκείνοι που οικοδομούν σε αυτή την οικονομία και θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα και γιατί όχι και τα συνδικάτα».

Όσον αφορά στις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου που χρηματοδοτεί την καινοτομία, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να καταστεί πιο ανταγωνιστική, μειώνοντας τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να απελευθερωθεί από αυτό το βάρος η τράπεζα. Παράλληλα μειώνει τη χρηματοδότησή της από τον ELA, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό κομμάτι του παθητικού της τράπεζας. Ο κ. Μεγάλου επισήμανε ακόμη ότι προγραμματίζεται μέσα στο 2018 από τα 3,1 δισ. ευρώ που θα «ρίξει» η τράπεζα στην αγορά με τη μορφή δανείων, το 1 δισ. ευρώ περίπου να κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας των 1,7 τρισ. δολ., που έχουν στα χέρια τους τα private equity funds»

Τη μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει και να απορροφήσει τμήμα της ρευστότητας των 1,7 τρισ. δολαρίων, που έχουν στα χέρια τους τα private equity funds ανά τον κόσμο έχει η Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της BC Partners (Ηνωμένο Βασίλειο), Νίκος Σταθόπουλος. «Και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διοικητικές ομάδες αλλά και η συγκυρία για υλοποίηση επενδύσεων είναι η κατάλληλη» ανέφερε. Ωστόσο, όπως σημείωσε, για να προσελκυστούν οι ξένοι επενδυτές απαιτείται να υπάρξει πραγματική σταθερότητα, όπως και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Κατά 12 φορές συρρικνώθηκε από το 2008 η χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα»

Κατά 12 φορές έχει συρρικνωθεί από το 2008 η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται «μια άνευ προηγουμένου ανάγκη για ρευστότητα», όπως επισήμανε ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του fund EOS Capital Partners, το οποίο επικεντρώνεται στην υλοποίηση επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Εξάλλου, όπως είπε, το 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, διαθέτοντας κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200 άτομα προσωπικό.

Στο μεταξύ, συμβόλαια μικρού μεγέθους, της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ, θα παρέχει η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) στην Ελλάδα, προκειμένου 70-80 εταιρείες ακινήτων και τουρισμού να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, όπως αποκάλυψε η Sabina Dziurman διευθύντρια EBRD για την Ελλάδα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: kathimerini.gr