Οι εκλογές τελείωσαν. Αν ο λαός αποφάσισε σωστά δεν θα το δείξει η ιστορία, θα φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι οι νικητές των εκλογών, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με ένα μεγάλο 36% και οι δε ΑΝΕΛ με ένα σεβαστό 5% . Όλοι οι υπόλοιποι είναι χαμένοι με αποτελέσματα αναμενόμενα σε γενικές γραμμές αλλά με διαφορετικές αναγνώσεις αλλά σίγουρα με αρκετές πολιτικές και κομματικές εξελίξεις.
Ήδη η νέα συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διανύει την πρώτη της εβδομάδα και έχει κιόλας τις πρώτες δύο σημαντικές επισκέψεις , του Μάρτιν Σουλτς (Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, φιλικά προσκείμενος στην Ελλάδα αλλά ρεαλιστής) και του Γέρουν Ντάισεμπλουμ (Πρόεδρο του Euro group, Ολλανδός αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Ολλανδία και αυστηρός τεχνοκράτης). Προφανώς οι πρώτες επισκέψεις είναι αναγνωριστικές προκειμένου οι Ευρωπαίοι να διακρίνουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.
Η πραγματικότητα είναι ότι τελικά από τους Ευρωπαίους θα μάθουμε και εμείς οι αδαείς και δυσκόλοπιστοι στη νέα συγκυβέρνηση το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση της κρίσης και την έξοδο από τη λιτότητα, καθώς το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι εξαγγελία παροχών χωρίς τις αντίστοιχες άμεσες πηγές εισοδημάτων αλλά και το σχέδιο για την αναδόμηση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Προφανώς οι διαπραγματεύσεις με τη σκληρή καπιταλιστική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολες. Το ΔΝΤ θα έχει μικρότερο ρόλο, άλλωστε η ΕΕ επέβαλε την εμπλοκή του. Το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το Euro group και είναι δεδομένο ότι θα ασκηθούν πιέσεις για την σταθερότητα του νομίσματος και την διατήρηση των οικονομικών και πολιτικών ισορροπιών στις κοινωνίες των χωρών μελών της ΕΕ ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που φαίνεται να αυξάνουν τα ποσοστά τους ακραίοι ευρωσκεπτικιστές.
Στις πρώτες συναντήσεις της συγκυβέρνησης με τους δύο προαναφερθέντες αξιωματούχους διαπιστώθηκε η πλήρης διαφωνία με την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Δεν θα σταθούμε στην ανάλυση των εικόνων που παρουσιαστήκαν στα ΜΜΕ κατά την διάρκεια των δηλώσεων των συμμετεχόντων στις συσκέψεις. Άλλωστε στην διεθνή διπλωματία, ότι αποφασίζεται βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα και όχι στο φως της δημοσιότητας. Ωστόσο διακρίνονταν ξεκάθαρα αμήχανες εκφράσεις και εκνευρισμός που προέρχονταν από τη μεγάλη διάσταση απόψεων.
Άλλη μία διαπίστωση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα υποστηρίξει την προεκλογική του δέσμευση περί απαίτησης διαπραγμάτευσης από μηδενική βάση με την αιτιολογία της μη βιωσιμότητας του χρέους με τη διαφορά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ θεωρούν διαφορετική τη μηδενική βάση, ο μεν πρώτος μη αναγνωρίζοντας το μνημόνιο η δε ΕΕ να ξεκινά με αφετηρία την εξέλιξη του μνημονίου όπως αυτό έχει υπογραφεί και εφαρμοστεί με όλες τις ενδεχόμενες επιτυχίες και αδυναμίες.
Η προαναφερόμενη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ μόνο αμελητέα και επουσιώδης δεν είναι. Αντιθέτως αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα διαφωνίας και ικανό να δυσκολέψει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις για τη μετέπειτα πορεία.
Άλλη μία, αχνή ακόμη, διαπίστωση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Plan B όπως πραγματικά διατείνονταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ακούγονται βέβαια επισήμως κάποιες φωνές περί δημοψηφίσματος αν και εφόσον οι συζητήσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο όπως επίσης και περί ευρωδικαστικής διεξόδου ως μέτρο άσκησης πίεσης αλλά θεωρώ πως αν η κατάσταση οδηγεί σε τέτοιες διαδικασίες θα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.
Ωστόσο μεγάλη σημασία έχουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στις επόμενες ημέρες όπου θα αποσαφηνιστούν οι πολιτικέ επιδιώξεις καθώς οι επόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς θα ξεκαθαρίζουν οι καταστάσεις σε επίπεδο συμμαχιών. Ίδωμεν.
Κωνσταντίνος Αντ. Κρεμμύδας