Πέμπτη 28.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

1η ΤΟΜΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

25.10.2019 / /

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, η προσπάθεια καταπολέμησής του, μετρά δεκαετίες. Όσον αφορά στην παγκόσμια κατανομή, 1 στις 8 γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως, ανέρχονται περίπου στις 5.000. Η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλουν αποτελεσματικά στη θεραπεία του. Αν αναλογισθούμε ότι όλοι στο κοντινό περιβάλλον μας έχουμε κάποια γυναίκα φίλη, συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος και πόσο σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη. Η ανάγκη για πρόληψη είναι ιδιαίτερα επιτακτική, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπο με κάποιο περιστατικό καρκίνο του μαστού, που αφορά είτε το ίδιο το άτομο, είτε τους οικείους του.

Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική, καθώς χαρακτηρίζεται από τη συμβολή γενετικών, μεταβολικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι παράγοντες κινδύνου υποδεικνύουν πιθανώς κάποιο βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • το γυναικείο φύλο
  • η καυκάσια εθνικότητα
  • η μεγαλύτερη ηλικία (περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες >50 ετών)
  • το υψηλό ανάστημα
  • η μεγάλη μάζα του αδένα του μαστού
  • η μετεμμηνοπαυσιακή παχυσαρκία
  • η υψηλής πυκνότητας μαστογραφία
  • η πρώιμη ηλικία εμμηναρχής
  • η καθυστερημένη ηλικία εμμηνόπαυσης
  • η ατεκνία
  • η μεγάλη ηλικία πρώτης τελειόμηνης κύησης
  • ο μικρός αριθμός παιδιών
  • το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε συγγενείς 1ου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) και η γενετική προδιάθεση (το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί)
  • το ατομικό ιστορικό (το ιστορικό καρκίνου στον ένα μαστό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και στον άλλο μαστό)
  • η θεραπευτική λήψη ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών.

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα, καθώς δεν προκαλεί πόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια, είναι σημαντική η συχνή παρακολούθηση, η αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό ογκίδιο που συνήθως δε μπορεί να μετακινηθεί. Ακόμη, είναι πιθανή η εμφάνιση εισολκής θηλής και δέρματος ή πόνου στην περιοχή ή σκλήρυνσή της. Τέλος, σε αρκετές γυναίκες εμφανίζεται έκκριμα στη θηλή (ορώδες ή αιμορραγικό), χωρίς όμως να υποδηλώνει απαραίτητα την παρουσία κακοήθειας, καθώς το ίδιο εύρημα προκαλείται και από άλλες καταστάσεις.

Σε επόμενο στάδιο, η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό, πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση λεμφαδένων στη μασχάλη, αλλαγή στο σχήμα ή στην εξωτερική καμπύλη του μαστού. κ.ά..

Η σημασία της πρόληψης

 

Ο ρόλος της πρόληψης είναι καθοριστικός για την έγκαιρη διάγνωση και την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ασθενείς διαχωρίζονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου και ταξινομούνται ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες:

  • 40 – 45 ετών: ανά έτος ή διετία μαστογραφία και κλινική εξέταση. 45 -54 ετών: ανά έτος μαστογραφία και κλινική εξέταση.
  • >55 ετών: ανά έτος ή διετία μαστογραφία και κλινική εξέταση ανάλογα.
  • >70 ετών: ανά διετία μαστογραφία και κλινική εξέταση.

Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτου ηλικίας, δύο συνεχόμενες αρνητικές μαστογραφίες υποδεικνύουν τη διενέργεια μαστογραφίας ανά διετία.

Ως άτομα υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων, άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ιστορικό προηγηθείσας ακτινοβολίας θωρακικού τοιχώματος ή με παρουσία αλλοιώσεων υψηλής επικινδυνότητας, για τα οποία οι κατευθυντήριες οδηγίες σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Μαστογραφία ανά έτος.
  2. Υπερηχογράφημα μαστών και κλινική εξέταση ανά εξάμηνο.
  3. MRI μαστογραφία επί ενδείξεων ή ετήσια.

Υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση
  • Καταναλώνετε τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα φυτικών ινών (φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά κ.ά.)
  • Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, καθώς το ελαϊκό οξύ φαίνεται ότι καταστέλλει τη δράση του σημαντικότερου ογκογονιδίου του μαστού.

-Μην αγνοήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό σας.

-Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας αν εντοπίσετε οποιαδήποτε αλλοίωση στο στήθος σας.

-Θυμηθείτε τον τακτικό έλεγχο, με αυτοψηλάφηση, κλινική εξέταση και μαστογραφία!

Ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται με επιτυχία!

Η παγκόσμια ημέρα ας αποτελέσει υπενθύμιση να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού για τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Στην 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Τρικάλων, παρέχεται δωρεάν συνταγογράφηση της μαστογραφίας στις ηλικιακές ομάδες που ενδείκνυται και δίδονται οι απαραίτητες οδηγίες.

Η Διεπιστημονική Ομάδα

Η Συντονίστρια της 1ης ΤΟΜΥ Τρικάλων:

Νάτσινα Δήμητρα – Γενική Ιατρός

1η ΤΟΜΥ Τρικάλων

Ομήρου 13, Τρίκαλα (Ισόγειο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2431046653

Email:tomy.trikala1@dypethessaly.gr

 

 

[fbcomments]