Πέμπτη 22.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Όταν ο βρετανικός στρατός έδινε στους στρατιώτες του… LSD

11.06.2017

Στη Βρετανία και μόνο, χιλιάδες κυριολεκτικά φαντάροι και στρατιωτικό προσωπικό συμμετείχαν στα μυστικά πειράματα του στρατού αναφορικά με τη χρήση του LSD.

Η στρατιωτική ερευνητική εγκατάσταση του Porton Down έχει εξάλλου μακρά παράδοση σε τέτοιου είδους αντιδεοντολογικά πειράματα, στο πλαίσιο πάντα των ερευνών του βιολογικού πολέμου.

Τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την έκταση των συνεπειών της ισχυρής ναρκωτικής ουσίας στον ψυχισμό των στρατιωτών, καθώς ο πειραματισμός ήταν άλλοτε γενικευμένος.

Ακόμα και κομάντο υποβλήθηκαν σε χορήγηση LSD το 1964 πριν επιδοθούν σε στρατιωτικά γυμνάσια σε πεδίο μάχης, όντας κάτω από την επίδραση του δυνατού παραισθησιογόνου.

Όπως μας παραδίδουν οι περιγραφές του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου, ένας πεζοναύτης προσπάθησε να κόψει ένα δέντρο με μια σκαπάνη και ένας άλλος σκαρφάλωσε στο δέντρο γελώντας υστερικά.

Το 2006 πάντως η MI6 υποχρεώθηκε να πληρώσει χιλιάδες λίρες ως αποζημίωση σε πρώην στρατιωτικούς που είχαν υποβληθεί σε τέτοιου είδους πειράματα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Στο υλικό που θα δούμε από το 1963, βρετανοί στρατιώτες «ποτίστηκαν» με LSD στο δεκατιανό τους, όντας σε πεδίο μάχης.

Πηγή: newsbeast.gr