Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Όλα για τον δικό μας Άνθρωπο

20.09.2019

Περικλής Μητρονάτσιος

Δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος αντιπολίτευσης

Στις 26/5/19 πραγματοποιήθηκαν  οι δημοτικέςεκλογές στο δήμο Πύλης, καθώς και σε όλη την επικράτεια. Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν,  αφού η ψήφος των δημοτών μίλησε υπέρ της συντριπτικής νίκης του «Πρώτα ο άνθρωπος».

Τι οδήγησε όμως τους δημότεςτης Πύλης να στηρίξουν με τόση θέρμη  το συνδυασμό «Πρώτα ο άνθρωπος» και μάλιστα δίνοντάς του αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή; Ποια ήταν τα δεδομένα στα οποία στηρίχτηκε η μεθοδολογία νίκης; Τι είδαν όσοι ενεπλάκησαν στις εκλογές αυτές από τις θέσεις άλλων συνδυασμών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση. Είναι άλλωστε γνωστό τοις πάσι πως η μελέτη του αντιπάλου είναι αυτή που σου δίνει την δυνατότητα να τον αποκωδικοποιήσεις και να τον αντιμετωπίσεις.

Αρχικά, από πολύνωρίς ο δήμαρχος Πύλης και οι άμεσοισυνεργάτες του  γνώριζαν,  ότι η εκλογική τους δύναμη δεν θα τους επέτρεπε να εξασφαλίσουν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Έτσι, πρώτιστομέλημα τους ήταν να εμποδίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους να στήσουν συνδυασμό τόσο στο δημοτικό ψηφοδέλτιο όσο και στο τοπικό. Οι χειρισμοί ήταν και σε αυτόν τον τομέα προσωπική υπόθεση του δημάρχου –δεν αμφισβητείται άλλωστε η εμπειρία του- .

Κάθε φορά που γίνονταν γνωστά  τα ονόματα των υποψήφιωνχωρίςκανένανδισταγμόερχόταν σε επαφή μαζί τους παρακαλώντας τους «να τα βρουν». Όταν δεν έβρισκεανταπόκριση  και ο υποψήφιος δεν υπέκυπτεάρχιζε ένας πόλεμοςαπειλών,  τόσο σε προσωπικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο. Έτσι ,είδαμεανθρώπους να χάνουν την δουλειά τους  ή να απειλούνταιμέχρι και την τελευταίαμέρα κατάθεσης  των συνδυασμών.

Στην πορείαδημιουργήθηκε μια στρατιάδημοτικώνυπαλλήλωνφυσικά όχι  μόνιμηςαπασχόλησης. Το τίμημα της μονιμοποίησης τους ήταν η ψήφος των οικογενειώντους και σε πολλές περιπτώσεις ο χρηματισμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκλογικής μεθοδολογίας ήταν και η υπόσχεση μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς βέβαια ποτέ να δοθούν…Α.Ο Ροπωτού(10.000) και του Ο.Π.Ο.Π (8.000). Επικράτησε με λίγα λόγια μια πλασματική εικόνα της κλασικής φράσης «λεφτά υπάρχουν» και της μεταμόρφωσης της Πύλης από ασχημόπαπο σε κύκνο. Ταυτόχρονα καπηλεύτηκε όλα τα έργα της περιφέρειας, ενώ παρουσίαζε ως δικά του όσα έργα θα γίνονταν στο άμεσο μέλλον. Βέβαια η περιφέρεια «αδειάζει» πλέον τον Δήμαρχο Πύλης κατηγορώντας τον πως ο δρόμος για το χοιροστάσιό του έγινε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης τόνισε χαρακτηριστικά πως ο κ. Μαράβαςείναι πολύ καλός στην πολιτική αλλά κακός στα έργα.

 

Η λεηλασία του Πορταικούποταμού  και η μετατροπή των αδρανώνυλικών σε ζεστό προεκλογικό χρήμα  προς όφελος δικών του ΠρώτωνΑνθρώπων, οι συνδέσεις νέων παροχών, η διαγραφή χρεών και οτιδήποτε απέφερε αέρα νίκης είναι γεγονόςαδιαμφισβήτητο.

 

Μικροεργολαβίες και αναθέσεις της τελευταίαςστιγμήςαρκετές και σε κάθε δημοτικόδιαμέρισμα.

Είδαμευποψήφιουςδημοτικούςσυμβούλους σε άμεσηεξάρτηση με το δήμο,ενοικιαστέςακινήτων του δήμου  που αντάλλαξαν την υποψηφιότητά τους με ανταλλάγματα Και φυσικάη εξαγοράψήφωνέναντιλίγωνευρώ ήγεμίζοντας τους καταψύκτες με λουκάνικα και κρέατα.

Δεν πρέπει να παραλείψω και την έντεχνη βοήθεια που προσφέρθηκε απόχερα από πολιτικούς φορείς αλλά και τα Μ.Μ.Ε.

 

Όπως φάνηκεαπό το εκλογικόαποτέλεσμα και γνωρίζοντας την τοπικήπολιτικήανθρωπογεωγραφία της Πύληςδιαπιστώνω μετά  λύπης, πωςόσουπάρχουνμαθητές της αυτοδιοικητικής σχολής που διευθύνει, οπαλιόςεπί πολλά συναπτά έτη, δήμαρχος Πύλης, θα γίνονταιέντεχναεκλογικάχειρουργεία με επιστημονικόυπόβαθρο. Πρώτοςάλλωστε έσυρε τονχορό στο επινίκιοδείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχοςμας -εξάλλου ταδικάτουςτέκναβρήκαντετραετήτουλάχιστοναπασχόληση στο δήμο μας.

 

Έτσι, λοιπόν  για ακόμη τέσσερα χρόνια η Πύλη μας  θα παραμείνειπέρασμα και όχισταθμός

με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπικήοικονομία και επιχειρηματικότητα

Ελπίζουμε να διαψευστούμε και να δούμε να πραγματοποιούνταιόλαόσαυποσχέθηκε ο δήμαρχος Πύλης στο προεκλογικό του πλάνο την τετραετία που θα διανύσουμε .

Καλούμαστεαπό την θέσημας στο νέοδημοτικόσυμβούλιο ο καθέναςμας να αγωνιστούμε ,να αντιπολιτευθούμε με μόνοστόχο  την διαφάνεια, την κοινωνικήδικαιοσύνη και το μέγιστοκαλό του δήμου μας.Είμαστε στη διάθεση τόσο των πολιτών όσο και του ίδιου του Δημάρχου, ώστε να πορευτούμε με γνώμονα το κοινό καλό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου θα κρατώ ενήμερους τους δημότες για τα τεκταινόμενα στον δήμο Πύλης μέσα από άρθρα μου, όπως υποσχέθηκα πριν τις εκλογές . Άλλωστε θα είναι ευχάριστο να βλέπουμε στο δημοτικό συμβούλιο έντονη την παρουσία σας .