Κυριακή 22.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χωρίς χιόνια… αλλά με παγετό στο νομό Τρικάλων

22.01.2022

Με την θερμοκρασία να κάνει βουτιά στο νομό Τρικάλων… αλλά τα χιόνια να έχουν σταματήσει στα ριζά του Κόζιακα, συνθέτουν το σημερινό καιρικό σκηνικό στο νομό, χωρίς όμως να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα πέραν αυτά του παγετού που χρήζουν της προσοχής όλων των οδηγών.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες. Αιτία για αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Λαρισαίο μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη, «Τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν μοιάζουν με εκείνα του Διομήδη καθώς το ψυχρό μέτωπο θα σχηματιστεί αρτρχικά σε Κίσσαβο και Πήλιο στα παράλια της Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα στρίψει από Αλυρό προς Φάρσαλα και Καρδίτσα.

Ωστόσο η σημερινή χιονόπτωση δεν θα είναι η μόνη χιονόπτωση καθώς φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και νέες χιονοπτώσεις τη Δευτέρα προς Τρίτη και πάλι στα πεδινά και ίσως αυτές να είναι και πιο ισχυρές, αφού θα ευνοούν και οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από την Κυριακή, όταν οι ελάχιστες στα πεδινά θα είναι 4 βαθμούς κάτω από το μηδεν»