Παρασκευή 14.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χαρ. Γκότσης: Η ελληνική οικονομία στο στάδιο της σταθεροποίησης

03.01.2017


Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που βάζουν τα στελέχη της αγοράς για ανάκαμψη της οικονομίας είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων έργων (όπως π.χ. Ελληνικό, επενδύσεις Cosco στον Πειραιά, επενδύσεις της Fraport στα αεροδρόμια της χώρας, ανακατασκευή Αστέρα Βουλιαγμένης, μεγάλες οδικές αρτηρίες).

Η άνοδος της ελληνικής οικονομίας θα είναι αξιόλογη το 2017 εφόσον ισχύσουν πέντε βασικές προϋποθέσεις: α) να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας, β) να μειωθεί το πολιτικό ρίσκο της χώρας, γ) να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δ) να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων κοντά στα επίπεδα του 3% και ε) να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων έργων (όπως π.χ. Ελληνικό, επενδύσεις Cosco στον Πειραιά, επενδύσεις της Fraport στα αεροδρόμια της χώρας, ανακατασκευή Αστέρα Βουλιαγμένης, μεγάλες οδικές αρτηρίες). Αυτές ήταν οι εκτιμήσεις των στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου οικονομικού έτους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης υποστήριξε ότι το 2016 δεν ήταν μια καλή χρονιά για το Χρηματιστήριο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους χαμηλούς τζίρους και στην περιορισμένη κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας έχει, πλέον, περάσει σε ένα σταθεροποιητικό στάδιο». Επίσης ο κ. Γκότσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην νεοσύστατη αγορά εταιρικών ομολόγων, τονίζοντας ότι αναμένει περαιτέρω ανάπτυξή της μέσα στο 2017, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος και για τον θεσμό της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), δηλώνοντας πως έχουν ήδη υπάρξει τρεις αιτήσεις για δημιουργία σχετικής πλατφόρμας. Ειδική αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Mifid II, η οποία αυξάνει ιδιαιτέρως τις οργανωτικές απαιτήσεις για τα χρηματιστήρια.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, του ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας, ο οποίος σημείωσε ότι «το 2016 έκλεισε για το Χρηματιστήριο με σχεδόν μηδενική διαφορά, καθώς η εγχώρια αγορά δεν ακολούθησε τη γενικότερη πρόοδο, υπήρξε επιφυλακτική και αυτό είναι αποτέλεσμα της ψυχολογίας που ακόμα δεν έχει βελτιωθεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Γεωργάνας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από κατασκευαστικά έργα που πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν.

Το «παρών» στην εκδήλωση από πλευράς του τραπεζικού κλάδου έδωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι «χωρίς τη συμμετοχή των μελών του Χ.Α. στην επενδυτική τραπεζική, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο βασικός ρόλος του Χρηματιστηρίου, που είναι η άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων».

Πηγή: kathimerini.gr