Σάββατο 02.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Υπό εξέταση η αύξηση του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης

16.10.2018

Τη δυνατότητα να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη για θέματα οικονομίας και καθημερινότητας, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα στο 1,14 ευρώ το λίτρο, υποχρεώνοντας τους καταναλωτές να πληρώσουν 20,7% περισσότερο σε σχέση με την τιμή έναρξης της περυσινής χειμερινής περιόδου.

Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν φέτος σε υψηλά επίπεδα, καθώς αφενός η αποκλιμάκωση της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά δεν φαίνεται να σταθεροποιείται και αφετέρου η φορολογία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή και να αντιπροσωπεύει το 48% της τελικής τιμής του προϊόντος, ποσοστό που ενισχύει το κίνητρο για λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο και στη λήξη της περιόδου τον Απρίλιο του 2018 ήταν 1,025 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με πέρυσι (16/10/2017) η τιμή platts προμήθειας του πετρελαίου από τα διυλιστήρια έχει αυξηθεί κατά 36%, από τα 512,88 δολάρια ανά μετρικό τόνο στα 696,44 δολάρια.

Στην τελική τιμή διάθεσης του προϊόντος η άνοδος περιορίζεται στο 20,7%, με το περιθώριο κέρδους των εταιρειών να παραμένει «καθηλωμένο» στα 0,065 ευρώ ανά λίτρο μεσοσταθμικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]