Κυριακή 27.11.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το 4ο Λύκειο στο ΚΠΕ Μακρινίτσας

27.11.2018 /

Στις 19 Νοέμβρη 2018, τριάντα εννέα (39) μαθητές και τρεις συνοδοί καθηγητές:  Μαριάννα Αποστόλου, Ιωάννης Καψάλης και Σταματία Κρίτσα του  4ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» προσκλήθηκαν από το ΚΠΕ Μακρυνίτσας  να παρακολουθήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα Π.Ε. «Κρήνες» που χρησιμοποιεί ως πεδίο εργασίας και παρατήρησης τον παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας, η οποία βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, σε υψόμετρο από 350 έως 850 μέτρα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία των μαθητών/μαθητριών στον παραδοσιακό χώρο του Κ.Π.Ε, καθώς και στον οικισμό της Μακρυνίτσας. Περιλαμβάνει μια περιήγηση μέσα στα καλντερίμια του οικισμού ενημέρωση για το κτίσιμο της πέτρας και γνωριμία με τις κρήνες του χωριού. Η κάθε κρήνη έχει το όνομά της και τα δικά της ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά και τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Υπάρχουν περισσότερες από 50 κρήνες στην Μακρινίτσα που τα νερά τους ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων της (ύδρευση, άρδευση, πότισμα ζώων κλπ.).

Εκτός από την αρχιτεκτονική και όσα σχετίζονται με τις κρήνες, όπως λαϊκές δοξασίες, έθιμα, τοπική ιστορία κ.ά., οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μακρινίτσας  για το νερό, για τις χρήσεις του, τους τρόπους και τις κατασκευές διαχείρισής του, τα προβλήματα σχετικά με τη ρύπανση και τη μόλυνση των νερών, καθώς και τη μείωση τους στη Μακρινίτσα. Έτσι μυήθηκαν στην επιτόπια έρευνα κάτι που βρήκαν αρκετά ενδιαφέρον και με βιωματικό τρόπο έμαθαν αρκετά σε γνωστικό, συνεργατικό και ερευνητικό επίπεδο.