Τρίτη 14.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το πιο τρελό αρχιτεκτονικό όραμα που προτάθηκε ποτέ

15.04.2017

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο πρότεινε μόλις την κατασκευή ενός φουτουριστικότατου ουρανοξύστη που θα κρέμεται από τους ουρανούς με τη βοήθεια (κάθεστε;) ενός αστεροειδούς που θα παραμένει βιαίως σε τροχιά γύρω από τη Γη!

Οι αστεροειδείς είναι φαίνεται η τελευταία λέξη της μόδας στην κτηματομεσιτική ή αυτό θέλει τουλάχιστον να πιστέψουμε η αρχιτεκτονική φίρμα Clouds Architecture Office, η οποία στοχεύει ψηλά. Πολύ ψηλά…

Ο ουρανοξύστης που ευαγγελίζεται και αποκαλεί «Analemma Tower» θα πλέει αμέριμνος στους αιθέρες του πλανήτη μας, καθώς θα κρέμεται από σχοινιά προσαρμοσμένα σε έναν αστεροειδή που θα προσδέσουμε παρά τη θέλησή του σε μόνιμη τροχιά γύρω από τη Γη. Και ναι, το λένε σοβαρά!

eeelmanannaleftyrtftgh1eeelmanannaleftyrtftgh2eeelmanannaleftyrtftgh3

Ο κατασκευαστικός άθλος θα γίνει φυσικά μπορετός στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον, μιας και το 2015 η Rosetta Space Mission προσγειώθηκε, όπως θυμόμαστε, πάνω σε διερχόμενο αστεροειδή και άνοιξε έτσι η όρεξη των αρχιτεκτόνων.

Αν οι άνθρωποι καταφέρουμε να δαμάσουμε τις κολοσσιαίες διαστημικές πέτρες και η NASA επιτύχει στην επερχόμενη αποστολή του 2021 «Asteroid Redirect Mission», με την οποία θέλει να κόψει ένα κομμάτι από έναν αστεροειδή και να το ανακατευθύνει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, τότε τα ουράνια κτηματομεσιτικά όνειρα της Clouds Architecture Office δεν θα μοιάζουν και τόσο τρελά.

eeelmanannaleftyrtftgh4

Όσο για το ίδιο το κρεμαστό κτίριο, που θα περιλαμβάνει διαμερίσματα και γραφεία, θα κινείται συνεχώς διατρέχοντας το Βόρειο και το Νότιο Ημισφαίριο σε μια περίοδο 24 ωρών. Κινούμενο με ταχύτητες 480 χλμ/ώρα και διαγράφοντας μια πορεία «οχτάρι», θα περνά από τη βάση του (πιθανότατα το Ντουμπάι) την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ενέργεια θα αντλεί από τον ήλιο και νερό από τα σύννεφα, σύμφωνα πάντα με τον υπερφιλόδοξο σχεδιασμό. Πλάι στο γεγονός πως θα είναι το πρώτο ιπτάμενο κτίριο της ανθρωπότητας, θα είναι φυσικά και το ψηλότερο.

eeelmanannaleftyrtftgh5

Αν θα γίνει το «Analemma Tower» το επόμενο βήμα της ανθρώπινης κατασκευαστικής, αυτό μέλλει να αποδειχθεί. Για την ώρα πάντως ο σχεδιασμός προβλέπει πως όταν θα θέλουν οι κάτοικοι του ουρανοξύστη να αλληλεπιδράσουν με τον μητρικό πλανήτη Γη, αυτό θα γίνεται με τη βοήθεια επιβατικών drones και εξελιγμένων ανελκυστήρων.

eeelmanannaleftyrtftgh6

Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά, η τεχνολογική πρόοδος του πολιτισμού μας πρέπει να ανέλθει πολλά επίπεδα παραπάνω. Είναι ωστόσο πάντα εντυπωσιακό να βλέπεις πώς σκέφτονται το μέλλον της ανθρωπότητας οι αρχιτέκτονες, οραματιζόμενοι εποχές όπου τα κτίριά μας θα απεμπλακούν δηλαδή από τους περιορισμούς του εδάφους και δεν θα κινδυνεύουν πια από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και σεισμούς.

Πηγή: newsbeast.gr