Κυριακή 17.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το μεγάλο χρέος παραμένει πρόβλημα, επισημαίνει οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης

03.04.2018

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, αναφέρει σε σχόλιό του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

«Καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας κοντεύει στο τέλος του και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πρόσβασή της στην αγορά, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποφέρουν καρπούς και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένονται», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το πολύ μεγάλο χρέος παραμένει αρνητικό για το αξιόχρεο και ο DBRS θα δει θετικά τους μηχανισμούς βιωσιμότητας τους χρέους που ετοιμάζονται για να στηρίξουν τη μελλοντική πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

Ο οίκος σημειώνει ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανόν να έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός 1,4% το 2017 από αρνητικός 9% το 2011, αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας αντανακλάται στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο υποχώρησε στο 20,8% του εργατικού δυναμικού στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 από 27,5% το 2013.

Σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις από το 2010, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth» κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά τη συνολική ανταπόκριση στις συστάσεις του ΟΟΣΑ από το 2011 έως το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πηγή: kathimerini.gr