Δευτέρα 11.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τουρισμός και ολοκλήρωση αξιολόγησης ενίσχυσαν τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο

03.09.2017

Η βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι αυξημένες αφίξεις τουριστών αποτελούν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) τις βασικές αιτίες για την ενίσχυση του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), o δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 κατά 3,2%. «Πλέον, το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου κρίνεται ως ιδιαίτερα κομβικό, καθώς πιθανή περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής δαπάνης θα θέσει τις βάσεις για σταθερή και βάσιμη ανάκαμψη της οικονομίας», υποστηρίζει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ στο μηνιαίο ενημερωτικό του δελτίο. Τη Δευτέρα, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου για την εξέλιξη του τζίρου στις τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες επισήμως ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου.

Πέραν του τζίρου, άλλο θετικό σημάδι στον κλάδο του λιανικού εμπορίου είναι η συνέχιση για έκτο συνεχή μήνα του θετικού ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων. Βάσει των στοιχείων του Ιουλίου του 2017 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες κατά 4.040.

«Η υπερίσχυση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων στις επιχειρήσεις λιανικής, μπορεί να υπολείπεται των επιδόσεων των προηγούμενων τριών μηνών (Απρίλιος – Ιούνιος 2017), αντανακλά όμως τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζουν και οι προσδοκίες για υψηλότερα έσοδα από τον τουρισμό», επισημαίνει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Την ίδια ώρα, πάντως, ανησυχία προκαλεί η επικράτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, κυρίως της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Τον Ιούλιο, το 54,3% των νέων προσλήψεων αφορούσε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έναντι 45,7% που ήταν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η τάση αυτή, υποστηρίζει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, φαίνεται να παγιώνεται στο πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 το 52,1% των νέων προσλήψεων ήταν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και το 47,9% πλήρους απασχόλησης. Το Ινστιτούτο διατυπώνει την εκτίμηση –ή μάλλον την ελπίδα– ότι η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων που ισχύει από χθες σε συνδυασμό με τον αναγκαίο εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (κυρίως των εργοδοτικών) θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάσχεση της προαναφερθείσας τάσης.

Πηγή: kathimerini.gr

[fbcomments]