Παρασκευή 17.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Την Πέμπτη η εκδήλωση με την Διαμαντοπούλου

27.01.2020 /

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ. Επηρεάζει τους πάντες, όλες τις χώρες, όλες τις οικονομίες, όλους τους κλάδους της επιστήμης, όλα τα επαγγέλματα. Επηρεάζει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία, όπου κι αν βρίσκονται. Αλλάζει τη σχέση μηχανής και ανθρώπου. Ενώνει όλες τις τεχνολογίες, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο ψηφιακό, το φυσικό και το βιολογικό. Ο άνθρωπος ζει και χειρίζεται όλο και περισσότερες μηχανές και οι μηχανές αποκτούν όλο και περισσότερες ανθρώπινες ιδιότητες. Αυτοματοποίηση, ρομποτική, μηχανές που μαθαίνουν, ένας νέος συγκλονιστικός κόσμος γεννιέται. Ένας κόσμος που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον απλό άνθρωπο, με καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής ή χειρότερο, γεμάτο ανισότητες και κινδύνους.

Οι αλλαγές που συντελούνται, δημιουργούν νέες ανάγκες (δεξιότητες,  συνταξιοδοτικές δυνατότητες, μοντέλα εργασίας, νέες δομές στην οικογένεια, νέους τρόπους επικοινωνίας κλπ.), άρα απαιτούνται αντίστοιχα νέες ιδέες και πολιτικά εργαλεία,  αλλάζουν την ζωή στην πόλη (smart cities), την καθημερινότητα αλλά κυρίως απαιτούν από το εκπαιδευτικό σύστημα, θεμελιώδης αλλαγές και αναπροσαρμογές γιατί αυτό θα ορίσει τους κανόνες του μέλλοντος (δια βίου μάθηση και κατάρτιση, συνεχής ανανέωση προσόντων, βαθειά μάθηση κλπ).

Με κυρίαρχο τον ρόλο της Παιδείας, το πολιτικό αφήγημα για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση απαιτεί συνθέτες πολιτικές που αφορούν τη πρόληψη των ανισοτήτων, τον σχεδιασμό προτεραιοτήτων σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αφορούν νέες φιλοσοφικές και ηθικές προσεγγίσεις, ώστε να τεθούν  κανόνες  στη διαχείριση των δεδομένων και στη δημιουργία των αλγορίθμων. Κανόνες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στην εξουσία των μηχανών.

Η συζήτηση θα προσπαθήσει να αναδείξει όλα αυτά τα ζητήματα που συνθέτουν την μετάβαση της ανθρωπότητας στην ψηφιακή εποχή, την ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό σύστημα που πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, τον ρόλο της Ελλάδας και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για να βρεθεί στην πρωτοπορία καθώς και τις επιδράσεις που θα αγγίξουν  ανθρώπους,  επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζομένους αλλά και τα εφόδια με τα οποία θα πρέπει να εξοπλιστούν ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιών

Η ΤΛΠ μέ ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει, στην Τρικαλινή Κοινωνία, δύο εξέχοντες εισηγητές, για να μάς μιλήσουν – Σήμερα – γι’ αυτό που θα συναντήσουμε  Αύριο.
Δεν κοιτάμε πίσω, την Σιδώνα που καίγεται, αλλά μπροστά, αυτά τα διαφορετικά πού έρχονται.
Μία προσέγγιση καινοτόμα, πρωτοποριακή, πού αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς.

 

Η πορεία της ΤΛΠ μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα

Η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού – ΤΛΠ, είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε με σκοπό  την ενθάρρυνση του προβληματισμού των κατοίκων και των κοινωνικών φορέων της περιοχής, για την προαγωγή της έρευνας και της µελέτης σε θέματα που αφορούν τους πυλώνες του Κράτους, Παιδεία, Πολιτισμό, Δικαιοσύνη, Άμυνα – Ασφάλεια – Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία & Ανάπτυξη, Υγεία – Κοινωνική Μέριμνα – Περιβάλλλον αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη

Στοχεύει στο να συμβάλει – βοηθήσει στην περαιτέρω ανάδειξη της πόλης των Τρικάλων σαν ένα κέντρο προβληματισμού και ανάδειξης θεμάτων προς επίλυση.

Η ΤΛΠ:   α. θα διοργανώνει σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης, όπου απαιτείται, διαλέξεις – στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις από σημαντικούς ανθρώπους των επιστημών, του πολιτισμού, β) θα καλεί αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων, της Πολιτικής, της Δικαιοσύνης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εκκλησίας, για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό, γ) θα συνεισφέρει με την εμπειρία των μελών και των επαφών τους στην πρόοδο της πόλης και των κατοίκων της

 

Η υλοποίηση του προγράμματος της πρώτης περιόδου (Σεπ 2019 – Μάιος 2020) εξελίσσεται κανονικά και ήδη  πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία δύο μεγάλες εκδηλώσεις, η πρώτη  στις 5ης Σεπτεμβρίου 2019, με την έλευση δύο  διακεκριμένων προσωπικοτήτων των κ.κ. Στέφανου Μάνου, πρώην Υπουργού και Γιώργου Πρεβελάκη, καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Σορβόννη), οι οποίοι μίλησαν για την “Ελλάδα αύριο, Το όραμα της Αποκέντρωσης και οι Γεωπολιτικές Ισορροπίες στην περιοχή μας….”, η δεύτερη στις 10 Δεκεμβρίου με την παρουσία δύο προσωπικοτήτων από τον χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος τους κ.κ. Ιωάννη Μανιάτη πρώην Υπουργό και Κωστή Σταμπολή Πρόεδρο & Εκτελεστικό Δντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα του “Ενεργειακού Πλούτου της Ελλάδος, την σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές”

 

Στα πλαίσια του κύκλου “Μικρές Συναντήσεις για Επίκαιρα Θέματα” πραγματοποιήθηκαν δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις Μελών & Φίλων για τα θέματα της “ Κλιματικής Αλλαγής και πως αυτή θα επηρεάσει βασικές βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου” (12 Νοε 2019 – Εισηγητής ο Αν.Καθ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Ανδρέας Φλουρής ) και το πρόβλημα της Παχυσαρκίας με “O ‘Έλεγχος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα: Παρεμβάσεις διατροφής, σωματικής δραστηριότητας ή Ιατρικής;” (19 Δεκ 2019 εισηγητές Δρ Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αν Καθηγητής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Δρ Στυλιανός Τίγκας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

 

Η επόμενη μεγάλη εκδήλωση θα αφορά την Υγεία και ο κύκλος της πρώτης περιόδου θα κλείσει με την Ημερίδα για την άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας που θα διεξαχθεί τον Μάιο και στην οποία θα συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και την επιστημονική, επιχειρηματική και εκπαιδευτική κοινότητα

Η ΤΛΠ – μετά την απόκτηση των πρώτων εμπειριών της τρέχουσας περιόδου – υπόσχεται πολύ υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια της 2ης  περιόδου 2020 – 2021. Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις δυνάμεις και τις ιδέες σας μαζί μας σε μια προσπάθεια σύλληψης και διασποράς τολμηρών – καινοτόμων ιδεών  αλλά και αλλαγής νοοτροπίας στην προσέγγιση των προβλημάτων.