Πέμπτη 01.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τηλεπικοινωνίες: Παράδειγμα επιτυχούς αποκρατικοποίησης ο ΟΤΕ

21.11.2016

Η πορεία του ομίλου ΟΤΕ μετά τον απεγκλωβισμό του από τον δημόσιο τομέα αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης αναδιάρθρωσης μέσω της αποκρατικοποίησης. Ο Οργανισμός, παρά τη δυσμενή ύφεση που διέρχεται η χώρα, τρίμηνο με τρίμηνο, κερδίζει έδαφος στην αγορά και ειδικά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας από την οποία προέρχεται το 75% των εσόδων και το 85% των λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Τα αποτελέσματα 9μήνου δείχνουν ότι όχι μόνον ενισχύεται, αλλά επιπλέον επιστρέφει στα παλιά μονοπωλιακά περιθώρια κέρδους. Η μητρική εταιρεία, που επί πολλά χρόνια την προηγούμενη δεκαετία φυλλορροούσε, τα τελευταία τρίμηνα έχει επιστρέψει σε περιθώριο λειτουργικού κέρδους (EBITDA) άνω του 40%. Τέτοιου είδους ποσοστά κατείχε ο ΟΤΕ προ του 2000. Για παράδειγμα, στο 9μηνο του 2016 η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα παρουσίασε περιθώριο EBITDA 42,4%, έναντι 40,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Και αυτό συνέβη παρά την αύξηση των εσόδων του κατά 3,8% (φτάνοντας το 1,17 δισ. ευρώ) στους πρώτους 9 μήνες του έτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τον εξορθολογισμό του προσωπικού όλα τα προηγούμενα έτη, συνέβαλαν δύο βασικές υπηρεσίες: το ευρυζωνικό Internet και η συνδρομητική τηλεόραση. Πρόκειται για τις πιο δυναμικές υπηρεσίες στον τομέα επικοινωνιών σήμερα, στις οποίες ο ΟΤΕ πλέον κερδίζει μερίδιο αγοράς.

Μόνον στο γ΄ τρίμηνο του 2016, ο ΟΤΕ πρόσθεσε 30.000 νέες συνδέσεις ευρυζωνικoύ Internet και 19.000 νέους συνδρομητές της υπηρεσίας ΟΤΕ TV. Με την τελευταία επίδοση, ο ΟΤΕ κατέστη Νο 1 και στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ παραμένει σταθερά Νο 1 σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, χαρακτήρισε το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016) ως ένα από τα πιο δυνατά των τελευταίων ετών, ενώ ο ΟΤΕ στη σχετική ανακοίνωσή του έκανε λόγο «για το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας». Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο τρίμηνο ανέκαμψε και η Cosmote στην Ελλάδα. Η εταιρεία παρουσίασε θετικό πρόσημο μέσα σε ένα τρίμηνο.

Βεβαίως, το 9μηνο παραμένει ακόμη αρνητικό, αλλά το τελευταίο τρίμηνο δείχνει την τάση που θ’ ακολουθηθεί.

Πηγή: kathimerini.gr