Παρασκευή 23.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα Τρίκαλα αντιστέκονται στη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

03.12.2019

Tα μέλη της Επιτροπής απηύθυναν κάλεσμα στους φορείς του λαϊκού κινήματος των Τρικάλων, εργατικά σωματεία, συλλόγους ΕΒΕ και αγροτικούς συλλόγους, μαθητικά και φοιτητικά συμβούλια να πάρουν μέρος στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Βόλο.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο, όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών το μεσημέρι της Τρίτης τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια, με πιο πρόσφατη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και την επιβολή της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, που ακολούθησε, σηματοδοτούν την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, με την εμπλοκή πολλών άλλων μικρότερων, όπως η Τουρκία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές. Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέλαβε τον Ιούλιο, έδειξε την αποφασιστικότητά της να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής και πλειοδοτώντας ενίσχυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Υπέγραψε την αναβάθμιση της ”Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” και τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας. Πέραν της βάσης της Σούδας, που είναι η κορωνίδα των βάσεων, και των άλλων βάσεων και στρατηγείων που ήδη υπάρχουν, δημιουργούνται 3 νέες, σε Λάρισα (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, UAV), Στεφανοβίκειο (Αεροπορία Στρατού με ελικόπτερα Apache και Black Hawk) και Αλεξανδρούπολη (λιμάνι, ΝΑΤΟικά στρατεύματα, σύστημα παρακολούθησης Ρωσίας)» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων Λάζαρος Τσουμένης.

Όπως είπε «σε αντίθεση με τον καλλιεργούμενο εφησυχασμό και τα δήθεν οφέλη, αυτό που εξασφαλίζεται είναι η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, ολόκληρη η χώρα μας μετατρέπεται σε προκεχωρημένο ορμητήριο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων».

Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά, όχι στην ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις και καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.