Κυριακή 17.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα ελληνοτουρκικά επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στην οικονομία

03.04.2018

Εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταγράφεται τον Μάρτιο, αναχαιτίζοντας την ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, που υποχώρησε στις 99,8 από 104,3 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Ασθενέστερος ήταν και ο προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που εκπονείται από την IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος, αν και έκλεισε σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα στις 55 μονάδες βάσης, υποχώρησε από την υψηλή τιμή των 56,1 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο και η οποία ήταν η υψηλότερη σε διάστημα πολλών ετών.

Οπως σημειώνει η IHS Markit, οι ρυθμοί αύξησης των νέων παραγγελιών, της αγοραστικής δραστηριότητας και της παραγωγής υποχώρησαν από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο, ωστόσο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται, καταγράφοντας τιμή-ρεκόρ τον Μάρτιο, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, με δεδομένο ότι δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερη δυσμενής εξέλιξη στην οικονομία, η διόρθωση είναι πιθανόν να συνδέεται με την αβεβαιότητα που αναπτύσσεται σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, φωτογραφίζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης επίπτωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, σημειώνει το ΙΟΒΕ, προκαλεί προβληματισμό και λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνσης της ανάπτυξης και μένει να διαπιστωθεί αν αυτή η εξέλιξη θα είναι συγκυριακή ή θα διαμορφωθεί σε τάση, τους επόμενους μήνες. Αναλυτικότερα:

• Στη βιομηχανία, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνονται, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το ισοζύγιο ωστόσο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται.

• Στις κατασκευές, τόσο οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων όσο και εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται αισθητά.

• Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν πιο αρνητικές, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους εξασθενούν ελαφρώς, όπως και ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων.

• Στις υπηρεσίες οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται όμως οριακά.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, σχολιάζοντας επιλεκτικά τον δείκτη PMI, σημειώνει ότι τα μηνύματα στηρίζονται στην πολυμέτωπη πρόοδο που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία και ενισχύουν τις θετικές προοπτικές για το 2018, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, την εκπόνηση του νέου ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που θα παρουσιασθεί εντός του Απριλίου, την πρόοδο στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση τέταρτης αξιολόγησης και τέλος το μαξιλάρι ρευστότητας που χτίζεται για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερή ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Πηγή: kathimerini.gr