Σάββατο 28.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τέλος στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

23.06.2021

Την άρση της υποχρεωτικότητας για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της. Τι συζήτησαν για Self Test, εστίαση και δεξιώσεις.

Το τέλος της μάσκας 

Το σκεπτικό της επιτροπής βασίστηκε αφενός στη ραγδαία αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού στην Ελλάδα, στις ρήτρες που υπάρχουν για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα αλλά και στην ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών.

Οι σκέψεις που υπήρξαν για μη χρήση μάσκας μόνο από τους εμβολιασμένους δεν ήταν εύκολο να εφαρμοστούν αφού ο έλεγχος δεν είναι εφικτός. Παράλληλα και πολλοί τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, ταξιδεύουν από χώρες που το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν υπήρχε.

Να τονίσουμε ότι η Επιτροπή τονίζει και συστήνει ότι ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να χρησιμοποιούνται οι μάσκες όταν διαπιστώνουμε συνωστισμό. Οι εμβολιασμοί μας προστατεύουν αλλά μην ξεχνάμε ότι μόνο 3 στους 10 Έλληνες είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ περίπου οι 6 στους 10 δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση. Η δε πρώτη δόση δεν προστατεύει παρά ελάχιστα από το νέο στέλεχος του ιού, τη μετάλλαξη Δ η οποία έχει προκαλέσει δραματικές καταστάσεις στην Ινδία ενώ δημιουργεί προβλήματα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία.

Επίσης η Επιτροπή συζητά και τα επόμενα βήματα περεταίρω χαλάρωσης μέτρων όπως είναι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, την παύση διενέργειας self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους, την αύξηση στην εστίαση στα 10 άτομα ανά τραπέζι, την αύξηση σε 400 στα άτομα σε δεξιώσεις και την παρουσία στις παραλίες 120 ατόμων ανά 1000 τμ.

Αναφορές Πελώνη

Σύμφωνα επίσης με τα όσα ανέφερε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον ΣΚΑΪ, «η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή.» Η κα Πελώνη εξήγησε ότι όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα, ο πληθυσμός θα είναι θωρακισμένος. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ενδεχόμενο τέταρτο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ξεκλειδώνουν δραστηριότητες και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε πως «πρέπει όλοι να πειστούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα».

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, που φαίνεται να είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολύνει τα παιδιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά για τον εμβολιασμό των παιδιών και θα εισηγηθεί σχετικά.