Παρασκευή 27.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνεχίζουν τον αγώνα για καλύτερο σύστημα Υγείας

05.06.2020 /

Ανοιχτή σύσκεψη-ενημέρωση, που οργανώθηκε από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου Τρικάλων, την ΠΕΜΠΤΗ 4 Ιούνη,  κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία – Πρόνοια.. Στο πλευρό των Συμβασιούχων εργαζομένων, Επικουρικών Γιατρών και Νοσηλευτών συναδέλφων μας στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους ήταν και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων –Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Τ.-

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι το επόμενο διάστημα (5 μήνες), που λήγουν οι συμβάσεις  δηλ το 12μηνο,  θα βρεθούμε  αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Πάνω από 100 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικοί, Σ.Ο.Χ.), που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, νοσηλείας και άλλων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Τρικάλων!  Καθαρίστριες  με 5ωρη εργασία υποχρεώνονται να καλύπτουν ανάγκες για 4 ώρες!! και το Κ.Υγείας Καλαμπάκας(λόγο ότι έλυξε η σύμβαση με τον εργολάβο )

Λόγο των μεγάλων αναγκών σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου  και  λόγω της ¨πανδημίας¨ η εντατικοποίηση στην εργασία έχει ανάψει κόκκινο!!  Στο 5 ωρο και  6 ωρο αναγκάζονται να βγάζουν 1 και 2 τμήματα, εκτός που στο τμήμα με ύποπτα covid ήτα και συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή για την απολύμανση και καθαριότητα!!

Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων-Καθαριότητα, Τραπεζοκόμες, Φύλαξη, Εργάτες, Πλυντήρια, Σιδερωτήρια,  έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας και η τυχόν απόλυση τους -εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους- θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου.   Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο τους», σε ορισμένες περιπτώσεις -κάτω από το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων- τους  δίνουν παράταση ή ανανέωση στις συμβάσεις τους δηλ ¨το τυράκι στη φάκα…¨, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα  για την μονιμοποίηση τους.

Αν και εργάζονται σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, οι συνάδελφοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) έχουν κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους,

Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι όλων των κλάδων, εργολαβικοί, με ατομικές συμβάσεις είναι άκρως αναγκαίοι για το νοσοκομείο και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συνεχίζουν να είναι κι αυτοί “ήρωες” που κάποιοι υποκριτικά τους χειροκροτούν και τώρα τους γυρίζουν την πλάτη.

 Μέσα από την σύσκεψη δήλωσαν αποφασιστικά ότι:

  • Θα μας βρουν απέναντι σε κάθε προσπάθεια απόλυσης συναδέλφου μας ή εισόδου εργολάβου και ζητάμε την έξοδο του εργολάβου από το Νοσοκομείο όπου εργάζονται συνάδελφοί μας στα πλυντήρια.
  • Συντονίσουμε την δράση μας με τους εργαζόμενους στην Υγεία και όλους τους εργαζόμενους του Νομού μας διεκδικώντας:
  • Κατάργηση των νόμων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου).
  • Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα με την σχέση εργασίας του.
  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Εργαζομένων με την κοινή στήριξη των εργαζομένων Συμβασιούχων του Νοσοκομείου και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας ν. Τρικάλων(Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Τ.),  καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη με Εργατικά Σωματεία, Συλλόγους, Φορείς του κινήματος στο Νομό μας την Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρα 8.00μ.μ. στην Αίθουσα του Ε.Κ.Τρικάλων, για την στήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων συμβασιούχων( μέσω ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, Επικουρικοί ΣΟΧ)του Νοσοκομείου, για συντονισμό της κοινής δράσης για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα,  την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, για Δημόσιο & Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

Δ Ε Ν   Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε   Σ Ι Ω Π Η Λ Ο Ι !

Παλεύουμε  για  ΣΤΑΘΕΡΗ  &  ΜΟΝΙΜΗ  ΔΟΥΛΕΙΑ  με  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!